Glasba za sladokusce

FUNtango je 16. različico Tango festivala na dvorišču gradu uvedel z avtorskim tangom vodje sestava - domačina Marka Hatlaka in “priklical” dežne kaplje. Hitra selitev pod arkade se je obrestovala z nepozabno izvedbo skladb z nedavno izdane plošče Present. Harmonikar, vokalist in povezovalec Hatlak, violinist Dejan Gregorič, pianist Jan Sever, kitarist Andrej Pekarovič in kontrabasist Jošt Lampret so odsotno ozvočenje nadomestili z eksplozijo energije skozi dvourno muziciranje.

  FUNtango je z grajskega dvorišča po uvodni skladbi pregnal 
dež. Foto: Saša Dragoš
FUNtango je z grajskega dvorišča po uvodni skladbi pregnal dež. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > FUNtango je malo številčnemu, a poznavalskemu občinstvu, pričaral mavrični tango - klasični koncert z dodatkom popularnih skladb Iztoka Mlakarja. V srži koncerta je bil kakopak novi tango Astorja Piazzole, ki je FUNtango “zakrivil”. Poslastica pa avtorska, presenetljivo lahkotno igriva, plesna tanga Marka Hatlaka.

Arkade, prvič koncertno prizorišče, so se odrezale z imenitno akustiko, glasbeniki pa s popolno predanostjo izvedbi skladb z zadnje plošče Present. Z ognjevito ali nežno izvedbo tangov, z energičnimi prehodi med klasičnim, novim in abstraktnim tangom domačega skladatelja Uroša Rojka. Z mojstrsko izvedbo “zime” iz Vivaldijevih Štirih letnih časov do v Idriji prvič slišanih Hatlakovih tangov.

Čista glasba, brez ozvočenja, je občinstvu ponudila popoln užitek. S Hatlakom je tudi zapela. On pa se je, tako kot Piazzola svojemu Buenos Airesu, Idriji poklonil rekoč, da jo še vedno nekoliko pogreša. Idrija, vsaj ljubitelji Hatlakovega mojstrstva na koncertni harmoniki in njegovih sestavov, pa pogreša njega. Priploskali so si več dodatkov. Od Piazzollinih do popularnih Iztoka Mlakarja. S slednjim bo FUNtango 10. avgusta prav gotovo napolnil Križanke. SD


Najbolj brano