Po poškodbi hitro na zmagovalnem odru

Na sklepnem dejanju svetovnega prvenstva olimpijskega dvoseda 470 sta jadralki portoroškega Pirata Tina Mrak in Veronika Macarol ubranili tretje mesto in osvojili bronasto kolajno.

Po uspešno opravljenem delu v regati za kolajne sta si 
Slovenki takole medsebojno čestitali.
Po uspešno opravljenem delu v regati za kolajne sta si Slovenki takole medsebojno čestitali. 

SOLUN > V regato za medalje sta Tina Mrak in Veronika Macarol zapluli s tretjega mesta in ga uspeli tudi ubraniti, tako da se domov vračata s svojo prvo kolajno s svetovnih prvenstev!

Tako kot vse regate je bila tudi zadnja zelo napeta. Prvi start so ponavljali, za drugega pa dvignili črno zastavo, po kateri bi morebitni prestop startne črte pred startnim signalom pomenil avtomatično izključitev. Za Slovenki je bilo odločilno, da odjadrata bolje od nizozemske posadke Afrodite Zegers - Anneloes Van Veen, ki je za njima zaostajala zgolj za pet točk. Nizozemki bi sicer lahko edini ogrozili njun bron. Mrakova in Macarolova sta regato končali na osmem mestu, Nizozemki pa na zadnjem, desetem.

Odločili sva se, da jadrava blizu Nizozemk, saj sta bili edini, ki bi nama lahko vzeli medaljo. Na polovici stranice v veter sta nama nekoliko zbežali, v nadaljevanju pa sva jima malo pred bojo dobro odvzemali veter in se jima povsem približali. Obračali sva takoj za njima ter ju pokrivali celotno stranico z vetrom, kjer se je nato naš dvoboj zares začel. Bili sva uspešnejši in regato za medalje presrečni končali pred njima,” je z bronom okoli vratu povedala krmarka posadke Tina Mrak.

Bron iz Soluna je prvo odličje na SP za to slovensko posadko, pred tem pa sta bili že evropski prvakinji in na prvenstvu stare celine tudi bronasti. Lani sta na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru osvojili šesto mesto.

Svetovni prvakinji sta postali Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Irmina Mrozek Gliszczynska, Britanki Hannah Mills in Eilidh McIntyre pa sta domov odšli s srebrom.

Jadranje Mrakove in Macarolove je že danes povsem podrejeno olimpijskemu nastopu leta 2020 v Tokiu, kamor prvi odhod načrtujeta že proti koncu leta. “Načrta ne bova spreminjali, greva na Japonsko, najprej na regato svetovnega pokala in nato še na azijsko tekmo. Tako bova spoznali prizorišča, še bolje pa tekmice,” je pojasnila Mrakova.

Najprej bosta že avgusta odpotovali v danski Aarhus, na naslednjo regato in na prizorišče svetovnega prvenstva prihodnje leto, ko se bodo delile tudi prve olimpijske kvote. V Aarhusu sta članici Jadralnega kluba Pirat pred dvema letoma osvojili evropski naslov.

Poleg trenerja Tomaža Čopija so v njuni ekipi tudi Peter Kunc, ki je začel nekaj mesecev pred zadnjimi olimpijskimi igrami skrbeti za psihološko pripravo. Andrej Kocjan je zadolžen za fizično pripravo Mrakove, za moč Macarolove skrbi veslaški trener Iztok Butinar, za fizioterapijo pa Mirjam Ivančič. Prav slednja je bila pomemben člen tokratnega uspeha, saj sta dekleti zaradi poškodbe noge flokistke Macarolove morali izpustiti tudi spomladansko evropsko prvenstvo.

“Poškodbe ne čutim več, vse je bilo zelo dobro, vendar pa moram poudariti veliko pomoč, ki nama jo je nudila Ivančičeva. Pokazalo se je, da bo tudi za naprej pomemben člen v najini ekipi,” je povedala Macarolova, Mrakova pa jo je dopolnila: “Pomembno je, da nama vodstvo Jadralne zveze Slovenije prisluhne, da jo lahko vključiva v najino ekipo. Ostali so del svojega dela opravili že veliko prej, ko so nama pomagali pri pripravah. Te so že pozimi dale tako fizično in psihično podlago, da sva se lahko tu borili za medalje.”

RN, BG


Najbolj brano