Na trgu bo lomljeni kamen

Predvidoma v novembru bo Kontrada v Kanalu imela nov videz. V osnovi bodo trg, obdan z obročem hiš, gradbinci le na novo tlakovali. Pri tem bodo uporabili lomljeni kamen, ki bo nadomestil star asfalt.

 Po letih snovanja so  začeli z obnovo slikovitega dvorišča sredi 
Kanala. Foto: Ambrož Sardoč
Po letih snovanja so začeli z obnovo slikovitega dvorišča sredi Kanala. Foto: Ambrož Sardoč

KANAL > Obetom župana Andreja Maffija, da bi med prekopavanjem Kontrade našli ostanke starega tlaka, ki bi ga nato lahko deloma pustili vidnega s talno vitrino in bi s tem obogatili podobo malega trga sredi Kanala, za zdaj ne kaže dobro. “Arheologi so ves čas zraven,” nam je povedal. Dela spremljajo s kopači. Vendar niso (še) ničesar odkrili. Če bo tako tudi ostalo, bo to po drugi strani dobra novica za obnovo, saj bodo dela stekla hitreje.

Predvideno je, da bodo delavci najprej zamenjali vse komunalne napeljave pod skupnim dvoriščem dvanajst v obroč povezanih hiš, v katerih so tudi galerija Rika Debenjaka, knjižnica in manjša dvorana, in na novo postavili javno razsvetljavo. Stavb okoli trga, ki je obenem prireditveni prostor za dogodke pod milim nebom v toplejših mesecih, po se gradbinci ne bodo dotikali. Prav tako ne bodo spreminjali ostankov nekdanje hiše na sredini Kontrade, ki so dvignjeni nad okolico in služijo kot oder, marveč jih bodo le polepšali. In seveda imajo namen lepši videz dati vsej Kontradi, ki bo, kot so se naposled odločili na občini, tlakovana z lomljenim kamnom. Tla bodo torej na prvi pogled nekoliko bolj groba.

Sicer pa je bilo zasnov, kako obnoviti slikovito večje dvorišče v starem delu Kanala, že veliko. In po nekaterih bi ga prekrivala pomična streha, seveda zato, ker se tam vrstijo prireditve. Vendar je Maffi že pred časom dejal, da strehe v tem obnovitvenem ciklusu ne bo.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano