Pred nami je nadvse prijeten poletni konec tedna

V minulih dneh se je temperatura na višini 1500 metrov v prostem ozračju povzpela do +19,6 stopinje Celzija, torej dve stopinji Celzija niže kot pred dobrima dvema tednoma, ko je naše kraje zajel prvi letošnji vročinski val. Prizemne temperature pa so bile, zlasti sredi dneva, marsikje nekoliko višje. Dolgotrajnost sončnega žarčenja in že sicer topla tla ter seveda tudi toplejše morje so namreč odigrali pomembno vlogo.

Nad večjim delom Evrope se zadržuje subtropski anticiklon.
Nad večjim delom Evrope se zadržuje subtropski anticiklon. 

PRIMORSKA > Nekateri predeli Krasa so se znova izkazali za eno najbolj svežih območij na Primorskem. Vročinski val se niti tokrat ni dotaknil, denimo, Zgonika, kjer živo srebro v 24-urnem dnevnem povprečju ni nikoli doseglo ali preseglo 26 stopinj Celzija. Marsikje ob morju se je to zgodilo kar šest dni zapored.

Vročina delno popušča

Na Kraški planoti so bile noči razmeroma sveže, ob morju pa je bilo vseskozi toplo, ponekod tudi soparno. Na Goriškem je vročinski val povečini trajal tri dni. Značilnost letošnjih vročinskih valov - kjer je sploh do njih prišlo - je bila torej predvsem kratkotrajnost.

Vročina je že v minulih dneh popustila in še delno popušča. Evropa je trenutno vremensko še razdeljena na dva dela; nad Sredozemljem vztraja soliden subtropski anticiklon z vročim in suhim severnoafriškim zrakom, severni predeli pa so v primežu hladnih ciklonskih območij. Mejnik med bolj svežim in vlažnim atlantskim zrakom ter subtropskim zrakom so bile v preteklih dneh Alpe. Od časa do časa, ko je nad Alpe pronical bolj svež atlantski zrak, so nastajale nevihte, tudi močne.

Ta proces je v tem tednu nekoliko občutnejši, ker se nad evropskim severom poglabljajo višinske doline, ki se pomikajo proti vzhodu in atlantski zrak občasno sega nekoliko bolj proti jugu. To se je, denimo, zgodilo v torek, ko je v večernih urah nevihtni pas - razen ponekod ob morju - zajel večji del našega območja in se je ozračje nekoliko ohladilo. Ponovilo pa se bo tudi v prihodnjih dneh; kot zaenkrat kaže, povečini brez izrazitejših poslabšanj.

Temperature rahlo pod povprečjem

Temperatura se bo na višini 1500 metrov v prostem ozračju ta konec tedna spustila do okrog 12 stopinj Celzija, kar bi bilo v tem obdobju običajno, pravzaprav stopinja Celzija manj od dolgoletnega povprečja.

Potrjujejo se torej precejšnja temperaturna nihanja zadnjih tednov. V prvi tretjini junija je, denimo, radiosonda iz Rivolta v sosednji Furlaniji Julijski krajini namerila najnižjo temperaturo pod osmimi stopinjami Celzija, v drugi tretjini najvišjo temperaturo nad 18 stopinjami Celzija, v zadnji tretjini meseca 21,6 stopinje Celzija. V začetku julija se je živo srebro spet spustilo pod 10 stopinj Celzija, nazadnje pa se je minuli konec tedna povzpelo do 19,6 stopinje Celzija. Včeraj opolnoči je radiosonda na isti višini namerila +14,2 stopinje Celzija, v prihodnjih dneh pa se bo ozračje postopno še nekoliko ohladilo.

Brez večje energije

Šlo bo za prehod nove višinske doline, ki bo le obrobno oplazila Alpe, in za hkratno prehodno krepitev azorskega anticiklona, ki bo na svojem skrajnem desnem robu od severovzhoda preusmerjal proti nam bolj suh in nekoliko bolj svež zrak.

Zaradi že sicer nižjih temperatur in bolj suhega ter spuščajočega se severovzhodnega zraka bo, kot kaže, ozračje v glavnem brez večje energije. Pričakujemo sicer manjše poslabšanje, toda po vsej verjetnosti brez izrazitejših pojavov. Konec tedna pa bo minil ob sončnem vremenu in prijetnih temperaturah.

Vikend bo lep

Danes bo povečini sončno z občasno krajevno popoldansko spremenljivostjo. Ponekod lahko nastane kakšna ploha ali manjša nevihta. Jutri bo nekaj več spremenljivosti, možne bodo občasne krajevne padavine. Zapihala bo burja, nekoliko bolj sveže bo. V soboto in nedeljo bo povečini sončno in prijetno toplo, v popoldanskih urah predvsem v gorah lahko nastane kakšna krajevna nevihta.

BRA


Najbolj brano