Želimir Božič, prvi obraz pro bono zobozdravstvene ambulante v Matenji vasi, je osebnost Primorske meseca junija

Želimir Božič je tisti zobozdravnik, ki se je odločil, da bo po upokojitvi v svoji ordinaciji v Matenji vasi sprejemal tiste, ki si celostne zobozdravstvene oskrbe ne morejo privoščiti. Njegov trud med Primorci ni ostal neopažen.

Želimir Božič je osebnost Primorske meseca junija. Foto: Petra Mezinec
Želimir Božič je osebnost Primorske meseca junija. Foto: Petra Mezinec

Zobozdravnik Želimir Božič bi lahko mirno užival v upokojitvi. A se je odločil, da bo s svojim znanjem nesebično pomagal tistim, ki si celostnih zobozdravstvenih storitev ne morejo privoščiti.

Ko smo ga poklicali in mu sporočili, da so ga Primorci izbrali za osebnost Primorske meseca junija, je bil presenečen. Tako kot je bil presenečen nad pozornostjo, ki ga je v medijih in med ljudmi vzbudilo odprtje zobozdravstvene pro bono ambulante v Matenji vasi. “Očitno so ljudje željni dobrih novic, saj je teh občutno premalo,” je prepričan.

Vsi junijski kandidati

Kandidati za osebnost Primorske meseca junija so bili še igralka s tantadrujevo nagrado za življenjsko delo Miranda Caharija, pomočnik trenerja odbojkarske reprezentance Samo Miklavc in pobudnik dokumentarnega filma o slovenski himni Stojan Vitežnik. Pogovoru z zmagovalcem Želimirjem Božičem lahko prisluhnete tudi na Radiu Koper, danes ob 11. uri.

Izžrebali smo ...

Med tistimi, ki so glasovali za osebnost meseca junija, smo izžrebali tri dobitnike nagrad Primorskih novic. Prejmejo jih Jožica Kodre iz Podnanosa, Jurij Mihelj iz Ljubljane in Anita Hrovatin iz Vipave.

Zabava, ko ambulanta ne bo več potrebna

V prvi vrsti je ambulanta namenjena občanom Pivke in Postojne - občini ambulanto tudi finančno podpirata - ter migrantom in tujcem, ki so zaprosili za mednarodno zaščito. Uporabnike bosta v ambulanto pošiljala Center za socialno delo Postojna in Slovenska filantropija.

Od sredine junija so v ambulanti sprejeli že deset uporabnikov. Koliko jih bo brezplačne zobozdravstvene storitve potrebovalo v prihodnosti, pa je za zdaj težko napovedati.

Skromnemu zobozdravniku se sam dosežek ne zdi nič posebnega. Kot je povedal že sredi junija ob otvoritvi, bi se bolj veselil, če take ambulante sploh ne bi potrebovali: “Rekel sem, da bom res veliko zabavo naredil, ko potrebe po takšni ambulanti ne bo več in jo bomo lahko zaprli.”

V prihodnosti jih čaka še kar nekaj izzivov, pojasni: “Trenutno ne moramo izvajati protetičnih storitev, saj nimamo dovolj denarja. Upamo, da bomo v prihodnosti to težavo s pomočjo donacij rešili.”

Ideja o pro bono ambulanti je sicer tlela že dolgo časa: “Videval sem veliko ljudi, ki so bili brez zdravstvenega zavarovanja. Mislim, da ni želja nikogar, da ljudje ostajajo na robu družbe. Na vsak način morajo zaživeti normalno življenje. Izhajal sem iz dejstva, da imajo ljudje z zdravimi in saniranimi zobmi višjo samozavest in tako lahko lažje pridejo do službe.”

Ambulanta ima prostore v njegovi ordinaciji v Matenji vasi. Gre za prvo samostojno ambulanto te vrste v Sloveniji - podobna deluje v Mariboru pod okriljem tamkajšnje pro bono ambulante.

Zobozdravstvene storitve niso brezplačne

Želimir Božič je kritičen do slovenskega zdravstvenega sistema. “Obstajajo ljudje, ki imajo zdravstveno zavarovanje. Ambulanto obiščejo enkrat, ugotovijo, kaj vse morajo doplačati, nato pa jih ni več. Le majhen delček storitev je brezplačen, velik del je treba doplačati,” pojasni Božič. Tak primer je recimo čiščenje zobnega kamna, preventivne storitve, za plačilo katere pa mnogi nimajo denarja, kar vodi do resnih težav z zobmi.

Ni edini, ki tako razmišlja. Vodja ljubljanske ambulante Pro bono Aleksander Doplihar meni, da je zobozdravstvo še posebej zapostavljeno: “Na žalost smo že dolgo nazaj napravili veliko napako, da smo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja izključili zobozdravstvo. Za večino storitev je potrebno doplačilo. Politiki so menili, da zobozdravstvo ni življenjskega pomena in zaradi tega nihče ne umre. Kar pa ni res. Težave z zobmi pomenijo veliko obremenitev za človeka in izhodiščno točko za številna druga obolenja.”

Besedilo in foto: PETRA MEZINEC


Najbolj brano