V novi številki Primorskih novic preberite

Preverili smo utrip v zaselkih na spornih območjih med Slovenijo in Hrvaško dva dni pred odločitvijo arbitražnega sodišča. “Če ne bi spet začeli prihajati novinarji, ki jih sem pošiljajo politiki, ko jim to ustreza, sploh ne bi vedeli za arbitražo,” se je pridušal Roberto iz obmejnega zaselka Škodelin. Tu živi vsega 20 ljudi in vsi se pišejo Pribac. Poudaril je, da spadajo pod občino Buje in da ne pričakuje, da se bo zaradi arbitraže kaj spremenilo. “Res je, da smo v preteklosti bili del piranske občine, a takrat je bila tu Italija,” pripomni.

Preverili smo utrip v zaselkih na spornih območjih med 
Slovenijo in Hrvaško dva dni pred odločitvijo arbitražnega 
sodišča.
Preverili smo utrip v zaselkih na spornih območjih med Slovenijo in Hrvaško dva dni pred odločitvijo arbitražnega sodišča. 

Ping pong s sodi nevarnih odpadkov

Pivki grozi onesnaženje. Najmanj 120 ton lepila in tesnilne mase v zarjavelih sodih ter 1500 kubičnih metrov odpadnega pepela leži bolj ali manj na prostem, na zemljišču podjetja Javor, le nekaj metrov od hiš in vrtov sredi naselja. Nevarnih snovi, ki so deloma verjetno tudi že iztekle iz sodov, ne odpelje nihče, čeprav je bila prva odločba inšpekcije napisana že pred štirimi leti.

Obiskovalci se bodo lahko prelevili tudi v tihotapce

Kako urediti in dopolniti pohodniške, tematske in kolesarske poti v Krajinskem parku Beka, povečati gostinsko in nastanitveno ponudbo in v razvoj parka vključiti lokalno prebivalstvo? O tem so v ponedeljek v Ocizli domačinom spregovorili študentje treh fakultet, ki so na pobudo Občine Hrpelje-Kozina preučili možnosti razvoja in trženja parka. Občina bo za to namenila del odškodnine za drugi tir.

Čolnom ne, skuterjem in pedalinom da

“Lastniki čolnov, ki smo imeli od nekdaj v Fiesi priveze, smo se obrnili na piransko občino in tudi na druge državne institucije s pobudo, da nam odvzete priveze vrnejo,” nas je obvestil Milan Štefanič. “Če so bili naši čolni moteči, zakaj nihče ne nasprotuje plovilom, ki jih ima zdaj tam hotelir?” sprašuje.

V Kobaridu bo parkiranje treba plačati

Občina Kobarid bo nadaljevala s prenovo Trga svobode, ki bo sčasoma postal pešcem bolj prijazen. S tem v povezavi bodo morali žrtvovati kar nekaj parkirnih mest, zato vzporedno spreminjajo parkirni režim. Domačini imajo o načrtovani ureditvi več pomislekov. Prek poletja bodo preverjali, kako se bo nova ureditev obnesla, in če bo treba, jo bodo izboljšali, da bo bolj prijazna za domačine, prišleke po opravkih in turiste.

V Novi Gorici prejeli 117 pobud občanov

Prebivalci mestne občine imajo 117 pobud, kako bi bilo treba urediti okolico njihovih krajev. Toliko so jih poslali na občino v okviru projekta participativnega proračuna. “Zaenkrat so vtisi dobri, mislim, da bo projekt lepo izpeljan,” meni predsednik komisije Tomaž Jug.

Brutalni rop v Barižonih: obtoženi ropar obsojen za tatvini

“Čeprav sem malo v dvomih, bom priznal. Prosim pa vas, če bi mi lahko izrekla malo nižjo kazen,” je pred dnevi koprski sodnici dejal 36-letni Slaviša Mrkonjić iz Kočevja, ki ga je sodnica nekaj minut kasneje obsodila zaradi dveh tatvin. Mrkonjića so vklenjenega pripeljali iz solkanskega zapora, kjer čaka na sojenje zaradi brutalnega ropa dveh žensk v Barižonih.

Trdi, da se ne spominja ničesar

Ne zanika, da bi v začetku lanskega decembra odpeljal audija A6 iz Umaga proti Izoli, vendar 36-letni Izolan trdi, da se tiste noči ne spominja skoraj ničesar. Za krajo avtomobila, pobeg z njim čez mejna prehoda ter divje bežanje pred policisti naj bi bila kriva kombinacija alkohola in močnih zdravil. Da je dejanje storil ob bistveno zmanjšani prištevnosti, je potrdila tudi sodna izvedenka.


Najbolj brano