Žejo so si gasili z alkoholom

Konec tedna so primorski policisti obravnavali vrsto voznikov, ki so si žejo gasili z alkoholom. Pa niso zvrnili le kozarca ali dveh, saj je alkotest nekaterim pokazal vrednost med poldrugim promilom in dvema promiloma.

Konec tedna je bilo precej voznikov žejnih, le da si žeje niso 
gasili s pravo pijačo. Foto: Ana Cukijati
Konec tedna je bilo precej voznikov žejnih, le da si žeje niso gasili s pravo pijačo. Foto: Ana Cukijati

PRIMORSKA > V nedeljo okoli 20. ure so kozinski policisti na Kozini ustavili 49-letnega voznika z goriškega območja, ki se je kljub močnemu nalivu in zalitemu vozišču odpravil na pot. Njegova vožnja je bila nezanesljiva, zato so se policisti odločili, da preverijo, ali je sposoben za vožnjo. Alkotest je pokazal 0,98 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka oziroma dobra dva promila. Policisti so mu odvzeli vozniško dovoljenje, o njegovi usodi pa bo odločal sodnik, saj voznika čaka obdolžilni predlog.

V Ajdovščini so v nedeljskih poznih večernih urah ustavili 22-letnega voznika avta, ki je napihal 0,66 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka (1,37 promila). Prepovedali so mu nadaljnjo vožnjo in mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje, zoper njega pa bodo spisali še obdolžilni predlog.

Policista sta v nedeljo ob 7.20 presenetila 51-letnega Pivčana, ki je vozil tovorno vozilo brez vozniškega dovoljenja. Vozilo sta mu zasegla, sodišču pa poleg izreka globe predlagala tudi odvzem vozila. V Planini pa je kazen doletela državljana BiH, ki je v vozilu prevažal otroka, ki nista bila ustrezno zavarovana z zadrževalnim sistemom. Zaradi prekoračitve hitrosti v naselju so izdali tri plačilne naloge.

Kar nekaj kršiteljev, med katerimi je bilo več pijanih voznikov, pa so policisti od četrtka do nedelje obravnavali na Postojnskem in Pivškem. V četrtek nekaj pred polnočjo sta postojnska policista v Pivki opazila voznika, ki je z avtom pospešeno zapeljal v krožišče. Zapeljala sta za njim in ga ustavila, 29-letnemu domačinu pa je alkotest pokazal 0,52 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka oziroma dober promil. Z rezultatom se ni strinjal, odklonil pa je strokovni pregled. Ko ga je policist seznanil z globo in nadaljnjimi ukrepi, ga je voznik odrinil in mu poskusil iz rok iztrgati zapisnik in potrdila o postopku. Policista sta ga obvladala in vklenila do konca postopka, poleg plačilnega naloga z zneskom 900 evrov in 16 kazenskih točk pa si je prislužil še kazensko ovadbo zaradi poskusa preprečitve uradnega dejanja.

V sobotnih zgodnjih jutranjih urah so med Postojno in Prestrankom ustavili 34-letnega voznika avta, ki je napihal 0,71 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka (1,48 promila), vozniškega dovoljenja pa ni imel. Avto so mu zasegli, sodišču pa predlagali, naj večkratnemu kršitelju izreče stransko kazen odvzema motornega vozila zaradi ogrožanja splošne varnosti in ogrožanja varnosti in premoženja. Za prekrška je predpisana tudi denarna kazen v znesku 1200 evrov. Kmalu zatem sta policista v Postojni ustavila še 31-letnega Ajdovca, ki je napihal 0,82 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka (1,7 promila). Zaradi njegove lastne varnosti in varnosti drugih so voznika pridržali, sodišču pa predlagali ukrep začasnega odvzema vozniškega dovoljenja in 1200 evrov kazni.

V Matenji vasi pa sta policista v nedeljo ob 3.15 opazila voznika, ki je z avtom vozil proti Postojni kar po nasprotnem pasu. V Postojni sta ga uspela ustaviti, 73-letni voznik pa je napihal kar 0,94 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka (skoraj dva promila). Vozniško dovoljenje sta mu odvzela, dokončno pa bo o kazni odločil sodnik.

Letos se je na postojnskem območju zgodilo devet nesreč, ki so jih povzročili pijani vozniki, lani v enakem obdobju pa 16. Policisti napovedujejo, da bodo v Postojni in okolici še naprej pozorni na hujše kršitelje in povratnike. SK


Najbolj brano