Drastičnih sprememb ne bo

V teh dneh imajo v vodstvu novogoriškega nogometnega prvoligaša polne roke dela s pripravami na tekmi v predkrogu evropskega pokala, kaj kmalu pa se bo že začelo tudi nogometno prvenstvo.

Sebastjan Komel: “Zelo na glas lahko povem, da je naš cilj 
uvrščanje v evropska  tekmovanja.  Ali nam to prinese drugo, 
tretje, četrto mesto ali pokalno tekmovanje, bomo pač 
videli.” Foto: Nd Gorica
Sebastjan Komel: “Zelo na glas lahko povem, da je naš cilj uvrščanje v evropska tekmovanja. Ali nam to prinese drugo, tretje, četrto mesto ali pokalno tekmovanje, bomo pač videli.” Foto: Nd Gorica

BRDO PRI KRANJU > Na žrebu parov nove tekmovalne sezone je bilo veliko pohvalnih besed izrečenih na račun podprvaka ND Gorica, ki je tudi v točkovanju fair playa zasedla drugo mesto, a vendar direktor kluba Sebastjan Komel ostaja na trdnih tleh.

> Pripravljalne tekme kažejo, da je ostal nek zanos iz pred kratkim končane sezone. Ekipa je praktično ista. Bo to prednost v evropskem tekmovanju?

“Izhodišče je res odlično, za vsem tem pa stoji kvalitetno strokovno delo trenerjev. Ekipa je, v primerjavi s sezono 2015/16, izjemno napredovala v zrelosti. To je posledica dolgoročnega dela, kar nas je v največji meri pripeljalo do tako dobrega rezultata. Ekipa se drastično ni in ne bo spremenila. Prihodi bodo vezani na odhode, trenutno nadaljujemo v enaki postavi.”

Gorica z novim grbom

Pred začetkom nove sezone so iz ND Gorica posredovali sporočilo o novem grbu, ki bo počastila 70. letnico kluba in mesta. Uradna predstavitev bo prve dni septembra. Sicer pa bodo Novogoričani danes odpotovali v Armenijo, kjer jih v četrtek čaka prva tekma uvodnega predkroga evropske lige. Znana je že sodniška ekipa, ki prihaja iz Rusije. Novogoričani so medtem sklenili sodelovanje z 20-letnim branilcem Žigo Lipuščkom, ki je že igral za kadete. Mladinski staž je opravil v Mariboru, kjer je nato branil tudi barve razvojne ekipe. Lani je bil nogometaš iz Dolenje Trebuše udeležen v prometni nesreči, ki se je tragično končala za mlada nogometaša Maribora.

> Na žrebanju ste se izognili konkretni napovedi tekmovalnega cilja. Pa vas vseeno sprašujem, kakšen je?

“Zelo na glas lahko povem, da je naš cilj uvrščanje v evropska tekmovanja. Ali nam ga bo prineslo drugo, tretje, četrto mesto ali pokalno tekmovanje, bomo pač videli. Izognil pa bi se evforičnim napovedim. Če smo bili v minuli sezoni drugi, to ne pomeni avtomatsko, da bomo letos šli na naslov prvaka. Bolje je biti preudaren in realen kot pa všečen za vsako ceno. Miran Srebrnič je lepo povedal, da te to lahko takoj udari po ušesih.”

> Kdaj naj bi se zgodili kadrovski premiki? Po evropskih obveznostih?

“Želimo si, da bi v kvalifikacijah šli čim dlje oziroma vsaj preskočili prvo oviro in evropske tekme odigrali s sedanjo ekipo. Kaj se bo zgodilo potem, pa je trenutno težko reči. Obstaja zanimanje za štiri nogometaše, in to že dolgo, vsaj pol leta. Kot pri vsaki stvari mora priti do konkretnih pogovorov in dogovorov. Potem pa bi bili na vrsti prihodi in ustrezne zamenjave. Te imamo pripravljene, saj si prizadevamo za analitično delo in skrben skavting potencialnih zamenjav.”

> Gorica sodi med bolje organizirane klube, vse več pa je klubov, ki so šibkejši finančno in organizacijsko, Koper je izginil z nogometnega zemljevida, Celje in Rudar ostajajo brez vlagateljev. Kako gledate na podobo prve lige - bo letos polna neznank?

“Vaša prva trditev, da je Gorica med najbolje organiziranimi klubi, mi zveni nekoliko čudno … Hočem reči, z vami se strinjam v tem, da je koncept organizacije dober, smo pa še vedno šibki, ker klub kadrovsko ni tako močan, kot se morda zdi. Je pa naša mala ekipa ambiciozna, sodeluje, se pogovarja in se je pripravljena bolj spotiti kot kje drugje. To je naša prednost. Veseli me, da smo neke vrste vzor za manjše ali srednje rangirane klube. Recept deluje zelo preprosto, v ozadju pa ni tako, ampak gre za res garaško delo. Če vsi v vodstvu na to ne bi bili pripravljeni, bi našo vizijo težko uresničili.”

> Bo to sezona dokončne konsolidacije?

“Tu smo spet pri prestopih in uspehu v Evropi. Dokončna konsolidacija je vezana na šestletni sanacijski program, ki se ga držimo, ker nam nikoli ne bo tako postlano z rožicami, da bi vse lahko uredili v enem letu. Ostajajo še okostnjaki iz omar in če jih uspemo rešiti v tem letu, potem bi držalo, da bo to sezona konsolidacije in da bomo lažje zadihali.”

ROK MAVER


Najbolj brano