Iz Slovenije z vlakom do letališča v Ronkah?

Letališče v Ronkah je v lanskem letu prepeljalo dobrih 700.000 potnikov, cilj za letošnje in prihodnje leto pa je več kot milijon potnikov. Do prihodnje pomladi pa se na letališču in njegovi okoliški infrastrukturi obetajo številne novosti, ena od teh je tudi železniška povezava iz Slovenije do letališča v Ronkah.

Do prihodnje pomladi pa se na letališču in njegovi okoliški 
infrastrukturi obetajo številne novosti. Foto: Ambrož Sardoč
Do prihodnje pomladi pa se na letališču in njegovi okoliški infrastrukturi obetajo številne novosti. Foto: Ambrož Sardoč

RONKE > 21. junija je v Ronkah bil prvi Trieste airport workshop, ki se ga je udeležilo približno 200 predstavnikov letalskih družb. Predsednica Furlanije Julijske krajine Debora Serracchiani je na srečanju po poročanju Primorskega dnevnika povedala, da letališče potrebuje večjo prepoznavnost in boljši dostop. Januarja letos pa je ob položitvi temeljnega kamna napovedala, da bodo v Ronkah do prihodnje pomladi zgradili intermodalno postajo, v katero bodo zaobjeti avtobusni terminal s 16 linijami, dve parkirišči s skupno kapaciteto 1.500 parkirnih mest in povsem nova železniška postaja. Ta bo primerna tudi za visokohitrostne vlake, je poudarila deželna predsednica, ki meni, da bo to še dodatna prednost ronškega aerodroma, ki bo vsekakor edino letališče z neposredno železniško povezavo. “Obetamo si, da bi se povezali tudi s slovenskim železniškim omrežjem, o čemer že tečejo pogovori s Slovenijo,” je še povedala Serracchianijeva, ki pričakuje, da bo glavno letališče Furlanije Julijske krajine razširilo svoj domet potnikov. K temu naj bi po njenih besedah pripomogla tudi razširitev avtoceste A4 na odseku do Benetk.

Spletno uredništvo


Najbolj brano