Vlada v primeru Luke Koper čaka na SDH

Vlada pričakuje mnenje upravljalca državnega premoženja Slovenskega državnega holdinga (SDH), ali strategija upravljanja z državnim premoženjem vpliva na to, da se tovrstnih praks, kot so v primeru Luke Koper, ne da odpraviti, je danes v DZ dejal premier Miro Cerar in dodal, da jo bodo spremenili, če bo to treba.

Slovenski premier Miro Cerar Foto: STA
Slovenski premier Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > Če se ugotovi, da se na podlagi sedanje strategije da ukrepati učinkovito, vlada po pojasnilih predsednika vlade Mira Cerarja pričakuje, da bo SDH to v Luki Koper ali kje drugje storil. “Vlada ne beži od odgovornosti. Trudimo se za zaposlovanje, boljše pogoje delavcev, proti takšnim zlorabam,” je poudaril v odgovoru na poslansko vprašanje Mateja T. Vatovca (ZL) in se strinjal z njim, da je treba spremeniti strategije, poslovne modele, če s sedanjimi ni moč doseči boljših praks.

Pričakovati je ovadbe

Cerar je spomnil, da je finančna uprava (Furs) v Luki Koper izvedla več nadzornih aktivnosti (med drugim je ugotovila, da izvajalci pristaniških storitev vseh storitev za Luko kadrovsko ne morejo izvajati sami, zato imajo druge podizvajalce), pa tudi inšpektorat za delo. Ta postopek še ni zaključen, saj se nadaljuje na upravnem sodišču. Poleg tega kriminalisti raziskujejo posamezne primere in lahko pričakujemo ovadbe, je dodal. “To so ukrepi vlade v smislu nadzora in sankcioniranja kršitev.”

Podizvajalci se po pojasnilih predsednika vlade pojavljajo tudi globlje v verigi, to problematiko pa je moč reševati na več načinov. Predvsem s spremembo poslovnega modela, da Luka Koper v veliki meri sama zaposluje, ali da pristaniške delavce zaposlijo izvajalci pristaniških storitev, ali da ti zagotovijo izpolnjevanje pogojev po zakonodaji.

Praksa in poslovni model v Luki Koper sta po njegovi oceni neoptimalna, zato mora tudi podjetje samo sprejeti ukrepe, da se zagotovi izpolnjevanje normativnega okolja, da veriženje podjetij ne bo več mogoče.

“Pričakujemo, da bo SDH opravil svoje delo,” je poudaril Cerar in dodal, da bodo tako v Luki Koper kot drugod ukrepali. “Princip je jasen. Kjer se pojavijo nepravilnosti, moramo odločno ukrepati, kršitelje pa kaznovati,” je dejal. Treba je namreč vzpostaviti zakonito in primerno stanje, je dodal.

Izkoriščanje delavcev, ampak tudi za izčrpavanje podjetja, utajevanje davkov

Vatovca je zanimala premierjeva ocena položaja delavcev, ki v koprskem pristanišču opravljajo delo preko izvajalcev pristaniških storitev - skoraj polovica delavcev dela preko izvajalcev pristaniških storitev in imajo bistveno nižje plače od zaposlenih v Luki. Po njegovem mnenju v Luki prihaja do sistematičnih kršitev delovnopravne in davčne zakonodaje.

“Izvajalci pristaniških storitev niso samo metoda za izkoriščanje delavcev, ampak tudi za izčrpavanje podjetja, utajevanje davkov in prispevkov,” je ocenil poslanec in dodal, da to škoduje tudi državi, ne le Luki Koper.

Takšno stanje po njegovih pojasnilih v svojih ugotovitvah potrjujeta tako Furs kot delovna inšpekcija. “Treba je spremeniti poslovni model Luke Koper,” je poudaril in dodal: “Skrajni čas je, da država takšne izkoriščevalske prakse prepove in da ukrepa.”

STA


Najbolj brano