Še pred začetkom poletja nas bo dosegel prvi vročinski val

Pred uradnim začetkom poletja nas bo v torek dosegel prvi vročinski val, ki bo prinesel temperature tudi do 34 stopinj Celzija. Dežurni meteorolog na Agenciji za okolje (Arso) Jure Cedilnik je napovedal, da naj bi vročina trajala vsaj teden dni, zato svetuje izogibanje aktivnosti na prostem sredi dneva in pitje zadostne količine vode.

Priporočljivo je, da se ob največji vročini ljudje zadržujejo v 
senci oziroma v notranjih prostorih ter se izogibajo fizičnih 
aktivnosti na prostem. Foto: Nace Novak
Priporočljivo je, da se ob največji vročini ljudje zadržujejo v senci oziroma v notranjih prostorih ter se izogibajo fizičnih aktivnosti na prostem. Foto: Nace Novak

LJUBLJANA > Od torka naprej se bo nadaljevalo precej vroče in suho vreme. Jutranje in nočne temperature sprva še ne bodo visoke, proti koncu tedna se lahko ponekod povzpnejo tudi do 20 stopinj Celzija. Dnevne temperature pa bodo dosegle 33, tudi 34 stopinj Celzija, kar je začetek prvega letošnjega vročinskega vala. Ta bo trajal vsaj teden dni, vmes pa bodo temperature lahko tudi malo nihale. Ponekod bo možna tudi kakšna vročinska nevihta, vendar bo teh po besedah Jureta Cedilnika precej malo in bodo le prehodno osvežile ozračje.

Toplotna obremenitev za organizem bo povečana, zato se je treba preventivno obnašati. Cedilnik svetuje, da se ob največji vročini ljudje zadržujejo v senci oziroma v notranjih prostorih ter se izogibajo fizičnih aktivnosti na prostem. Bivalne prostore je treba prezračevati zjutraj, ko je temperatura najnižja ter jih nato zasenčiti, da se prostori čez dan ne segrevajo. Pred začetkom vožnje je treba prezračiti tudi avtomobile. Ob vsem tem je tudi priporočljivo piti dovolj nesladkane in brezalkoholne tekočine.

Sprememba se nakazuje v drugi polovici drugega tedna, vendar so napovedi še negotove, saj se do takrat lahko še marsikaj spremeni, je povedal Cedilnik.

STA


Najbolj brano