Generalka za mundial z grenkim priokusom

Čez leto dni bo Rusija v središču pozornosti svetovne javnosti, saj bo gostila 21. svetovno nogometno prvenstvo. Tokrat osem reprezentanc tam igra na pokalu konfederacij, kjer je prvi zvezdnik Cristiano Ronaldo.

 Foto: STA
Foto: STA

MOSKVA > Za majhne ekipe je pokal konfederacij vedno poseben izziv, za velike pa tekmovanje, ki ga bi najraje izpustili. Takšen je sloves prvenstva, ki ga je mednarodna nogometna zveza (Fifa) prvič izvedla leta 1992. Iz revialnega se je dvotedenski turnir prelevil v generalko pred prihajajočim svetovnim prvenstvom. Tekme gostijo štiri mesta. Prestolnica Moskva, Sankt Peterburg, kjer bo 2. julija tudi veliki finale, olimpijski Soči ter glavno mesto avtonomne republike Tatarstan, Kazan. Osem moštev je razdeljenih v dve skupni. V prvi sta dve evropski reprezentanci. Ob Novi Zelandiji in Mehiki igrata gostiteljica Rusija in evropska prvakinja Portugalska na čelu s prvim zvezdnikom turnirja Cristianom Ronaldom. Ta je še kako lačen vsake lovorike, zato mu niti na misel ni padlo, da bi po zelo naporni klubski sezoni prvenstvo izpustil. Domačini so po poraznem nastopu na lanskem EP v boj poslali pomlajeno moštvo, vsi igralci pa so iz domačih klubov. Rusija je na uvodni tekmi pred 50.000 gledalci, med katerimi sta bila tudi domači predsednik Vladimir Putin in šef Fife Gianni Infantino, z 2:0 odpravila Novo Zelandijo.

Nosilec druge skupine je svetovni prvak Nemčija. Dolgoletni selektor Joachim Löw je na vzhod popeljal fante, željne dokazovanja. Dovoljenje za predčasne počitnice so tako dobili številni zvezdniki, tudi vratar Manuel Neuer, napadalec Thomas Muller (oba Bayern) ter Toni Kroos (Real Madrid). Kljub temu je Nemčija z že dokazanimi mladeniči, kot sta Julian Draxler (Paris SG) in Joshua Kimmich (Bayern), prvi favorit turnirja. Nasprotniki elfa so Kamerunci, Avstralci in južnoameriški prvak Čile, ki je zanj premierno tovrstno prvenstvo vzel zelo resno. Reprezentančna evforija po dveh zaporednih kontinentalnih naslovih v tej južnoameriški državi traja še tretje leto zaporedoma. Na pot v oddaljeno Rusijo se je podalo kar osem tisoč navijačev. Te bosta znova poskušala razveseliti tudi prva zvezdnika moštva, napadalec Alexis Sanchez (Arsenal) iz zvezni igralec Bayerna Arturo Vidal.

Naslov je največkrat osvojila Brazilija, ki je dobila tudi zadnje tri izvedbe v letih 2005, 2009 in 2013. Najboljša je bila še leta 1997 v Franciji. Tokrat Neymarja in druščine ni, saj Južno Ameriko zastopa prvak Čile. Dvakrat je naslov osvojila Francija, po enkrat pa še Argentina, Danska in Mehika.

Na prvenstvu imamo svoje predstavnike tudi Slovenci. Koprski sodnik Damir Skomina bo s svojima pomočnikoma Juretom Praprotnikom ter Robertom Vukanom tvoril eno od devetih sodniških trojk.

Rezultati, skupina A - Rusija : Nova Zelandija 2:0, Portugalska : Mehika 2:2; skupina B - Kamerun : Čile (sinoči, 20), Avstralija: Nemčija (danes, 17).

PETER MARAŽ


Najbolj brano