Festival kamna v Pliskovici: kamen in borjači

Bienalni Festival kamna v Pliskovici so tokrat združili z že tradicionalno prireditvijo Odprti borjači, vse skupaj pa še začinili s predtekmovanjem za Sloveniaskills. “Kamnoseki moramo stopiti skupaj zaradi tržišča. Podpirati moramo lokalni material in produkte,” je prepričan kamnosek Jernej Bortolato iz Pliskovice, gonilna sila festivala.

Vmesno ocenjevanje na predtekmovanju za Sloveniaskills. 
Izdelek opazuje tudi Rok Verstovšek Tanšek, ki je lansko leto 
osvojil srebrno medaljo na tekmovanju Euroskills. Foto: Petra Mezinec
Vmesno ocenjevanje na predtekmovanju za Sloveniaskills. Izdelek opazuje tudi Rok Verstovšek Tanšek, ki je lansko leto osvojil srebrno medaljo na tekmovanju Euroskills. Foto: Petra Mezinec

PLISKOVICA > “Poleg tega se kamnoseki velikokrat težko povezujemo z oblikovalci. Iz sežanske višje strokovne šole prihaja super kader, na katerega bi se morali bolj obračati za ideje,” je še povedal Bortolato.

Stična točka: kamen

Na festivalu so se predstavili kamnoseki in podjetja, ki se ukvarjajo z obdelavo kamna. Festival je dobra točka za promocijo pa tudi za spoznavanje dogajanja na trgu, je pojasnila Nika Tavčar iz Kamnoseštva Tavčar iz Povirja: “V Pliskovici mi je všeč, ker je tu res lepo vzdušje, zanimivo pa je, da lahko res vidiš, kaj tudi drugi počnejo.”

Druga pomembna točka festivala je promocija in širjenje zavesti o kamnu in njegovi dediščini na Krasu. Tako so se obiskovalci lahko udeležili delavnice gradnje suhega zidu, kolesarskega izleta, pohoda in drugih aktivnosti v sklopu festivala.

Prava paša za oči pa je bilo tekmovanje šestih kamnosekov, ki so se borili za vstopnico za tekmovanje Euroskills.

Borjače odprlo osem domačij

Festival kamna so tokrat združili s tradicionalno prireditvijo Odprti borjači.

“Tokrat sodeluje osem kmetij. Glavni cilj pa je v vas privabiti čim več ljudi,” je povedal Boris Švara, predsednik domačega Razvojnega društva Pliska.

Da ima Pliskovica veliko ponuditi, se strinja tudi Laura Fornazarič iz Mladinskega hotela Pliskovica, ki je prepričana, da taki dogodki povečujejo prepoznavnost vasi: “Kar pa kaže tudi na složnost domačinov, saj take prireditve zahtevajo veliko dela.”

PETRA MEZINEC


Najbolj brano