Arbitražno sodišče s sodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško 29. junija

Arbitražno sodišče bo sodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško javno objavilo 29. junija, so danes sporočili s Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu. Predsednik Gilbert Guillaume bo razsodbo predstavil v Palači miru v Haagu med 14. in 16. uro, sodba pa bo objavljena tudi na spletnih straneh, so sporočili iz Haaga.

Arbitražno sodišče bo s sodbo določilo potek meje med 
Slovenijo in Hrvaško na kopnem in morju, stik Slovenije z 
odprtim morjem in režim za uporabo ustreznih morskih 
območij.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Arbitražno sodišče bo s sodbo določilo potek meje med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in morju, stik Slovenije z odprtim morjem in režim za uporabo ustreznih morskih območij.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

HAAG, LJUBLJANA > Arbitražno sodišče bo v skladu z arbitražnim sporazumom, ki je bil sklenjen leta 2009 v Stockholmu, določilo potek meje med državama na kopnem in morju, stik Slovenije z odprtim morjem in režim za uporabo ustreznih morskih območij.

Mejo morajo določiti na podlagi “pravil in načel mednarodnega prava”, pri določitvi stika in režima za uporabo morskih območij pa za “dosego poštene in pravične odločitve” lahko upoštevajo še “pravičnost in načelo dobrososedskih odnosov”.

Premier Miro Cerar je danes poudaril, da gre za izjemno pomembno odločitev, ki bo dokončno razrešila odprta mejna vprašanja med Slovenijo in Hrvaško in je zato izjemnega pomena za obe državi, pa tudi nek vzorec reševanja sporov za širšo regijo.. “Slovenija bo, kot smo se k temu zavezali, odločbo arbitražnega tribunala spoštovala in pričakujem, da bo tako ravnala tudi Hrvaška,” je poudaril.

Slovenija je na implementacijo odločbe pripravljena, je zagotovil premier.

STA


Najbolj brano