Zimske radosti

Čeprav se bo koledarsko poletje šele dobro začelo, misli športnih navijačev že uhajajo proti zimi. Slovenski rokometaši so jih namreč razveselili z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo, ki bo zaradi bližine Hrvaške posebej privlačno. Običajno je januarski prometni tok nasproten poletnemu, ko si precej slovenskih turistov omisli počitnice na hrvaški obali. Morske radosti pozimi praviloma zamenjajo snežni užitki. Podobno velja tudi pri naših južnih sosedih, ki radi zahajajo na slovenska smučišča.

Privrženost zimskim športom je pri nas tudi sicer že pregovorna, domovinsko pravico pa si je s svojimi dosežki po slovenski osamosvojitvi izboril tudi rokomet, ki je dosegel kar nekaj mejnikov v ekipnih igrah z žogo. Rokometaši so se kot prva slovenska reprezentanca leta 2000 uvrstili na olimpijske igre. Kot prvi so se na začetku leta 2004 na domačem evropskem prvenstvu okitili z medaljo. Le nekaj mesecev kasneje je celjskim rokometašem uspelo zmagati v ligi prvakov. Dvakrat so bile na evropskem vrhu tudi rokometašice Krima. Še sveži so spomini na sploh prvo odličje katere od slovenskih reprezentanc na svetovnem prvenstvu.

Ne nazadnje so bili tudi rokometni privrženci v Kopru, ki je v soboto prisostvoval zmagi in uvrstitvi izbrane vrste na evropsko prvenstvo, v zadnjem obdobju zvesti pričevalci živahnega klubskega dogajanja: šli so v višave lige prvakov, doživeli nenaden mrk, a tudi pospremili vnovično rojstvo članske ekipe. Z domačimi močmi se je ekipa hitro vrnila pod vrh slovenskega rokometa, na katerega v določenih športnih krogih gledajo zviška.

Primerljivost oziroma teža različnih dosežkov v raznovrstnih športnih panogah je praviloma nehvaležna in jalova, ta čas pa tudi brezpredmetna. Slovenski rokometaši so se uvrstili na evropsko prvenstvo. Zato se že lahko veselimo zime, ki bo po zaslugi kolegic iz reprezentance in njihove uvrstitve na svetovno prvenstvo tudi rokometno obarvana.


Najbolj brano