Tudi postojnski dom se stara

Dom upokojencev v Postojni že 40 let nudi dom starejšim ljudem. V teh letih jih je v domu bivalo že 2346, trenutno jih je 163. Da je njihovo življenje kakovostno, skrbi 84 zaposlenih. A njihovo delo ni dovolj; dom namreč potrebuje temeljito obnovo, da bo omogočil tudi dostojne bivalne pogoje. Za to pa ni denarja.

Dom upokojencev v Postojni že 40 let nudi dom starejšim 
ljudem. Foto: Stana Zavadlav
Dom upokojencev v Postojni že 40 let nudi dom starejšim ljudem. Foto: Stana Zavadlav

POSTOJNA > “Ne vem, zakaj, a dom mi je že kot zgradba izredno simpatičen. Hodnik ni le dostop do sob, ampak ima okna s pogledom na atrij, tako da se je po njem prijetno sprehajati. Pa tudi stik z drugimi je tu lahko vzpostaviti, vedno se lahko s kom pogovarjam,” pravi stanovalka doma Martina Koman, ki je že pet let tudi predsednica sveta stanovalcev. “Veliko lahko še postorim sama in menim, da bi morali biti domovi namenjeni prav takšnim, kot sem jaz. A je vse več ljudi, ki potrebujejo celotno oskrbo in nego, kar je tudi za osebje izredno obremenjujoče,” dodaja.

V domu je zaposlenih 84 ljudi, ki skrbijo za 163 stanovalcev. “Toliko je tudi postelj v domu, ki so trenutno vse zasedene. Po krizi v letih od 2013 do 2015 se povpraševanje po namestitvi povečuje, pojavljajo se že krajše čakalne dobe,” pravi direktorica doma Alenka Curk. Težave s prostorom imajo predvsem poleti, ko veliko starejših potrebuje začasne namestitve za čas, ko gredo njihovi svojci na dopust.

Tako stanovalci kot vodstvo doma pa si ob jubileju želijo slišati predvsem novico, da bosta država in občina vendarle našli denar za obnovo doma. “Stavba je stara 40 let in nujno potrebuje celovito prenovo. Potrebujemo dostojne pogoje bivanja, ki jih danes nimamo. Naš lastnik je država, ki bi morala poskrbeti za posodobitev, da bi lahko razvili sodobne koncepte bivanja, kot so gospodinjske skupnosti,” pravi direktorica.

Meni, da se odločevalci premalo zavedajo staranja slovenske družbe. Po bivanju v domovih povprašujejo že generacije, rojene po letu 1950, ki pa pričakujejo višji standard bivanja, oskrbe in nege. Pa tudi plačevanje storitev bi morali urediti tako, da bi si bivanje v domu lahko privoščil vsak starostnik ne glede na višino njegove pokojnine.

Slovesnosti ob obletnici, ki jo je popestril tudi domski pevski zbor, se je med drugimi udeležil tudi predsednik države Borut Pahor. HR


Najbolj brano