Veliko gnilega!

22 napačnih diagnoz pri malih srčnih bolnikih. 20 napačnih načinov zdravljenja pri otrocih, ki nujno potrebujejo najkakovostnejše zdravljenje. Pa je to morda le vrh ledene gore. Le kam naj se večina bolnikov zateče po pomoč, če ne na ljubljansko kliniko? Tam naj bi vendar delali najboljši strokovnjaki v državi!

Starši in vsa slovenska javnost je znova ogorčena in zgrožena. Sprašujejo se, kam peljati na srcu bolnega otroka? Naj prodajo stanovanje, hišo, da bi ga lahko odpeljali v tujino? Tja torej, kjer stroka sama po sebi ne bi dovolila takšnih anomalij, kot že dolgo pretresajo ljubljansko pediatrično kliniko oziroma otroško kardiologijo in kardiokirurgijo.

Že dolgo ostaja brez pravega odgovora temeljno vprašanje: kako je mogoče, da zdravniki, ki se soočajo z napakami kolegov, molčijo? Nedopustno, nevarno in skregano s Hipokratovo prisego je, da jih ne zaustavijo, ne prijavijo in da, če je vse to res, še naprej delajo. In škodijo bolnikom. Pa ne le škodijo, ogrožajo življenje pomoči potrebnih! Ali ni to že sam po sebi zločin?

Ali pa vse to za nekatere, predvsem za tiste s previsokim egom, ne velja? Morda zato ne, ker imajo dobro podprte hrbte? Ker so prišli po zvezah? Zakaj zdravniki tako ščitijo drug drugega? Zakaj nekateri tako radi podcenjujejo bolnike in njihove svojce? Zakaj za storjene napake kazensko ne odgovarjajo?

Odstop vodstva kliničnega centra mora biti le prvo dejanje v razčiščevanju niza anomalij. Morda bi bilo najbolje, kot je predlagal nekdo od zaposlenih, na otroški kardiologiji in srčni kirurgiji odpustiti vsaj polovico med seboj skreganih zaposlenih in pripeljati nove kadre, predvsem dobre strokovnjake.

A dvoje vprašanj se kar vsiljuje. Ali ni sedanji generalni direktor kader Kolar Celarčeve, ki je trmasto obljubljala, da bo naredila red v celotnem centru? Ali ni ekscesov v tem centru že preveč, upoštevaje nevrološko kliniko?

Očitno hrani ta trust veliko gnilega, usmrajenega.


Preberite še


Najbolj brano