V Pliskovici na obiskovalce čakajo odprti borjači in kamnoseki

V Pliskovici na Krasu se je začel letošnji festival kamna, ki vse do nedelje prinaša zanimivo ponudbo za obiskovalce. Letos so ga povezali s tradicionalno prireditvijo "Odprti borjači", na katerem se predstavljajo domači ponudniki. Dogodek je namenjen tudi ohranjanju kulturne in naravne dediščine vasi.

Utrinek z lanskih izdaj festivala kamna Foto: Petra Mezinec
Utrinek z lanskih izdaj festivala kamna Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > Obiskovalci se sprehajajo od dvorišča (borjača) do dvorišča in se tako srečujejo z domačo ponudbo, s kulturnimi zanimivostmi, z življenjem Kraševcev, njihovimi obrtniškimi znanji in izdelki ter poskusijo dobrote tamkajšnjih kmetij.

Velik poudarek so na letošnji prireditvi med drugim namenili tudi čipki. Kulturno društvo Kalunca, ki je bilo ustanovljeno leta 2016, se namreč ukvarja s kulturnimi dejavnostmi na območju Krajevne skupnosti Pliskovica, predvsem pa aktivno raziskuje zgodovino Državne čipkarske šole Veliki Dol.

Živahno bo vse do nedeljskega večera, saj so pripravili več različnih razstav čipk, krajše pohode in kolesarjenje, program za otroke, delavnice gradnje suhozida ter kulturni program.

Lokalni kamnoseki, ki s svojim delom ohranjajo pomembno kraško obrt, bodo na ogled postavili svoje mojstrovine, številni gostinski ponudniki po Krasu pa bodo v času festivala na svoje mize postavili tradicionalne jedi kamnosekov. Novost letošnjega festivala bo dražba različnih izdelkov priznanih kamnoseških mojstrov.

V okviru Festivala kamna so pripravili tekmovanje mladih kamnosekov, starih od 18 do 25 let, ki se merijo v predizboru evropskega tekmovanja za EuroSkills. Letos si bo naslov državnega prvaka poskušalo priboriti šest tekmovalcev, najboljši med njimi bo zastopal slovenske barve na mednarodnem tekmovanju EuroSkills.

Tekmovanje pripravlja Razvojno društvo Pliska v sodelovanju z Mladinskim hotelom Pliskovica, Srednjo gradbeno, geodetsko in okoljevarstveno šolo Ljubljana in Višjo strokovno šolo Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana, ob podpori Centra za poklicno izobraževanje in Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, je v imenu organizatorjev povedal Jernej Bartolato.

Izdelke, ki jih mladi tekmovalci po predhodno pripravljenih načrtih izdelajo v 18 urah, ocenjuje strokovna komisija in določi najboljše tri. Ti se udeležijo finalnega izbora v poklicnih spretnostih na državni ravni Olimpijade poklicev. Državni prvak pa nato zastopa slovenske barve na mednarodnem tekmovanju EuroSkills. V kategoriji kamnosekov je Slovenija na tekmovanjih sodelovala dvakrat, v letih 2014 in 2016, ter na obeh osvojila srebro.

STA


Najbolj brano