Z razgledom na dolino Dragonje

Morda bi bil tokratni namig za izlet celo bolj primeren v zimskih mesecih, saj je krožna pot vodnih virov pozimi večinoma zaščitena pred ostro burjo, a se ljubitelji neokrnjene narave tudi v teh poletnih dneh najbrž ne bodo branili predloga, ki jih bo popeljal po stezah in kolovozih v neokrnjeni naravi koprskega zaledja z razgledom na dolino Dragonje.

Znameniti Krkavški kamen Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Znameniti Krkavški kamen Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PUČE > Avto pustimo na platoju med zaselkom Breči in vasjo Puče. V Brečih zavijemo desno po kolovozu (smerna tabla) do obnovljenega izvira Brače. Nadaljujemo v isti smeri, rahlo navzgor do asfalta lokalne ceste in po njej desno navzdol v Koštabono. Vas premore kar tri cerkve (sv. Kozma in Damjana, sv. Andreja in blaženega Elia) ter gostišče. Sredi vasi (pri nekdanji šoli) nas kažipot usmeri desno navzdol, po betonski cesti do vodnega vira Draga in naprej skozi oljčnike, do zaselka Hrvatini. Tu nam kažipota kažeta dve smeri, izberemo desno in se med hišami strmo spustimo skozi gozd, navzdol do potoka.

Pot se nadaljuje v zmernem vzponu do podora, nato pa v okljukih navzgor, do kolovoza, ki nas pripelje v zaselek Planjave. Tu zavijemo desno navzgor in se po asfaltu mimo zanimivega vodnega vira “Na perilu” vzpnemo v Puče in se naravnost skozi vas vrnemo do parkirišča.

Prvi krog je zaključen, če želimo s hojo nadaljevati, krenemo levo na kolovoz proti Brečem (kažipot) in takoj spet levo na stezo, ki se med oljkami strmo spusti nekoliko desno v gozd, nato pa se oprime nekakšne rahlo nagnjene kamnite žile in nas okrog več robov, večinoma skozi gozd, ob imenitnih pogledih na slikovito pokrajino pripelje do zaselka Škrljevec. Zavijemo levo navzdol in po 60 metrih ostro desno po travnatem kolovozu do hiš. Spustimo se levo navzdol do zadnje hiše pod potjo in nadaljujemo po skoraj vodoravnem, širokem kolovozu pod Žvabi v zaselek Rov. Po asfaltu se spustimo levo navzdol in pred Sv. Mavrom zavijemo desno na širok kolovoz, ki nas najprej navzdol do potoka, nato pa zmerno navzgor pripelje v slikovito, na trdni kamniti žili zgrajeno vas Krkavče. Tu si je vredno ogledati baročno župnijsko cerkev sv. Mihaela in Živi muzej - hišo Vrešje. Sledi strm vzpon po asfaltu do pokopališča, kjer lahko zavijemo desno do 500 metrov oddaljenega Krkavškega menhirja, kamnitega monolita iz obdobja Keltov. Vrnemo se po isti poti nazaj in nadaljujemo pot mimo velikega kala proti severu. Ko se prične cesta dvigati, se na desno odcepi steza (kažipot), ki zavije v gozd, preide v kolovoz in nas najprej skoraj vodoravno, nato pa rahlo navzdol pripelje v Breče in naprej pod vrtovi do izhodišča naše krožne poti.

ALDO ZUBIN

Prispevek je nastal v sodelovanju z Obalnim planinskim društvom.


Najbolj brano