Z nasiljem in seksom začinjeno delo

Ameriške bogove ameriškega pisatelja in striparja Neila Gaimana lahko v slovenščini prebiramo od leta 2013 (za odličen prevod je poskrbel Boštjan Gorenc Pižama), v začetku maja pa je Amazon na svoji platformi za predvajanje videovsebin ponudil tudi televizijsko nadaljevanko. Ob najavi, da bo letos premiera televizijske različice Ameriških bogov, so marsikateri ameriški televizijski kritiki hiteli pisati, da gre za eno najbolj obetavnih premier leta, a po ogledanih prvih nekaj delih temu ne moremo pritrditi.

Ian McShane (levo) je z vlogo gospoda Wednesdayja najbolj 
opozoril nase.
Ian McShane (levo) je z vlogo gospoda Wednesdayja najbolj opozoril nase. 

Kdo je pravzaprav Neil Gaiman? Nase je najbolj opozoril z izjemnim stripom oziroma grafičnim romanom The Sandman, ljubitelji filma pa ga morda najbolj poznajo po fantazijskem filmu Zvezdni prah s Claire Danes in Robertom de Nirom v glavnih vlogah in briljantnem stop-motion animiranem filmu Coraline, ki sta bila ekranizirana po njegovih romanih.

Izstopajoči Ameriški bogovi

Gaiman je sicer predvsem pisec fantastične (mladinske) literature, njegovo prvo tovrstno delo je Dobra znamenja (Natančne in podrobne prerokbe coprnice Agnus Nutter), ki je plod sodelovanja z zelo priljubljenim piscem fantastičnega žanra Terryjem Pratchettom. Roman Ameriški bogovi v tem kontekstu nekoliko izstopa od avtorjevega dosedanjega literarnega opusa. Gre za bolj resno, z nasiljem in seksom začinjeno delo, ki je namenjeno predvsem odraslemu občinstvu, in v katerem Gaiman spretno “jadra” med različnimi literarnimi žanri - od kriminalke in romana ceste do fantastičnega žanra s primesmi grozljivke.

Ameriški bogovi

Osrednja tema romana je, da so v stoletjih naseljevanja ZDA priseljenci z vseh koncev sveta in raznoterih verovanj, s seboj v novo deželo pripeljali tudi svoje bogove oziroma bogove njihovih prednikov. Večina jih je že zdavnaj utonila v pozabo in tako izginila tudi iz tostranskega življenja, nekateri pa še vedno kljubujejo modernim časom in njihovim “novim bogovom”.

Izvrstni Ian McShane

Avtorja televizijske predelave Bryan Fuller and Michael Green (Gaiman je izvršni producent) skušata slediti vsem tem žanrskim preklopom, a kaj ko produkcijska “spoliranost” in igra šepata. Leta 2011 se je namreč za ekranizacijo romana zanimal velikan HBO, ki je znan po tem, da v produkcijskem smislu (razkošnosti lokacij, scenografije, kostumografije ...) ne varčuje. A leta 2014 so odstopili od predelave, ker niso bili zadovoljni s scenarijem. “Vložili smo veliko truda v ta projekt, preizkusili smo tri različne pisce, toda nekatere stvari se enostavno ne morejo zgoditi,” so tedaj sporočili s HBO-ja.

V igro je nato vstopil Starz (še ena ameriška platforma za predvajanje televizijskih vsebin, ki se je “specializirala” samo za premiere), ki je z veliko manj denarja skušal ekranizirati zahtevno literarno delo. Varčevali so tudi pri igralskem kadru, kjer o presežkih ne moremo govoriti, je pa nase zelo opozoril Ian McShane v vlogi skrivnostnega in prebrisanega gospoda Wednesdeyja, okoli katerega se vrti glavnina dogajanja. Toda poleg izvrstnega McShanea si bomo Ameriške bogove zapomnili še po nečem - seksualni eksplicitnosti, ki ji v dozdajšnji televizijski krajini ni bilo še para.

BP


Najbolj brano