Poklon obešenim talcem

Med 52 talci, ki so jih Nemci 23. aprila 1944 obesili v ulici Ghega v Trstu, jih je bilo 15 iz krajev postojnske občine. Ta je zdaj obnovila njihovo grobnico na tržaškem pokopališču, kjer sta se žrtvam poklonila župana Postojne in Trsta Igor Marentič in Roberto Dipiazza.

Župana Igor Marentič in Roberto Dipiazza sta se poklonila žrtvam vojne.
Župana Igor Marentič in Roberto Dipiazza sta se poklonila žrtvam vojne.  

TRST > Partizanska diverzanta Mirdamat Sejdov, imenovan Ivan Ruski, in Mehti Gusjenov Hussein Zadej, znan kot Mihajlo, sta v nemški klub in menzo v ulici Ghegi v Trstu 22. aprila 1944 postavila dve mini, ki sta ubili pet Nemcev. Naslednji dan so v znak maščevanja na stopniščih in pred okni menze Nemci obesili 52 talcev, ki so jih naključno izbrali med zaporniki Coronea in obsodili pred hitrim vojaškim sodiščem.

Največ žrtev, 15, je bilo iz Postojne in okolice. Ostali so bili iz Trsta, Krasa, Vipavske doline, Brd, Istre ter vseh koncev Italije. Pokopali so jih v skupni grobnici na tržaškem pokopališču Sv. Ane.

Ker je spomenik načel zob časa, se je postojnska občina odločila, da ga očisti, obnovi napise in uredi. “Lani smo zaprosili občino Trst za dovoljenje za obnovo in hitro so nam ga izdali. Nekoliko dlje je trajal postopek pri italijanski službi za varovanje kulturne dediščine, a zdaj je spomenik obnovljen. Imeli smo 5000 evrov stroškov,” je povedal Miran Žitko, ki je na Občini Postojna zadolžen za družbene dejavnosti. Ker italijanske oblasti ne dovolijo poseganja v zgodovinske spomenike, pa za zdaj niso vztrajali pri popravkih imen; imena Slovencev so namreč na spomeniku poitalijančena.

Pokojnim sta se s krajšo slovesnostjo in položitvijo vencev pred nekaj dnevi poklonila tudi župana Postojne in Trsta, Igor Marentič in Roberto Dipiazza.

Župana sta se srečala tudi na delovnem sestanku in se pogovarjala o sodelovanju obeh občin, predvsem na področju turizma.

HR


Najbolj brano