Po sledeh preteklosti

Toplo je že in le še dva tedna manjkata do prvega poletnega dne. Izlet po krožni poti na razgledni greben med Kukom in Lačno, ki ga začnemo in sklenemo v Hrastovljah, pa bo vendarle primeren za kak dan, ko sonce še ne bo močno pripekalo in vabilo predvsem k manj aktivnemu preživljanju prostega časa na plaži.

Taborska cerkev v Hrastovljah
Taborska cerkev v Hrastovljah  

HRASTOVLJE > Na parkirišču pod znamenito utrjeno cerkvico v Hrastovljah, v kateri so obnovljene freske Mrtvaškega plesa, pustimo vozilo. Planinske markacije nas povedejo proti Podpeči, kjer lahko obiščemo obnovljeno Prkičevo hišo, ostanek starodavnega stavbarstva pod Kraškim robom. Zanimiva je tudi previsna stena z jamo in obrambnim stolpom iz 11. stoletja, ki se dviga za hišami. Na koncu vasi se cesta izravna, mi pa sledimo markacijam levo, strmo navzgor po planinski stezi do stolpa in naprej na vrh stene, kjer se odpre imeniten razgled na Koper, Trst in velik del Istre.

Markacija na lesenem stebru kaže levo, mi pa zavijemo desno v gozd in skoraj vodoravno prispemo do vodnega zbiralnika. Po makadamu, ki se na tem mestu vzpne preko stene, krenemo levo, prečkamo progo in nadaljujemo zmerno navzgor do razcepa, kjer cesta zavije ostro levo proti Podgorju (lesen kažipot), mi pa nadaljujemo naravnost in po 300 metrih na naslednjem razpotju krenemo desno proti Brežcu (kažipot Hostel Xaxid). Po levi obidemo slikovit zaselek in nadaljujemo po kolovozu skozi gozd, ki se na koncu spusti do proge na postajališču Zazid. Prečkamo progo in zavijemo takoj desno, sledeč markacijam, ki nas nižje pripeljejo na cesto (pitna voda) in vse do vasi (e-točka).

Mimo starodavne cerkve sv. Martina prispemo do velike table s turističnimi informacijami in nadaljujemo desno, po nasipu pokritega hudournika, proti SZ vodoravno ob robu doline. Ko se pot začne spuščati, je od vode močno razrita in nas pripelje pod železnico do opustele vasi Zanigrad.

Spustimo se do cerkve sv. Štefana, prekrite s škrlami, s freskami iz 15. stoletja in glagolskim napisom iz leta 1418. Vsako leto 26. decembra tu pripravijo tradicionalno “žegnanje” konj, ki privabi množico obiskovalcev. Zapustimo cesto in sledeč markacijam najprej na desno ob cerkvi, nato pa polkrožno proti levi, po planinski stezi zmerno navzdol do železniškega podhoda, kjer se naš krog sklene. Zavijemo levo in se po isti poti, ki smo jo uporabili za vzpon v Podpeč, vrnemo v Hrastovlje. Za slabih 14 kilometrov dolgo pot potrebujemo približno štiri do pet ur.

Po zanimivem pohodu se lahko okrepčamo v vaški gostilni ali na turistični kmetiji. Lahko obiščemo Pohlenovo in Snojevo galerijo ter si ogledamo znamenite freske Mrtvaški ples v romanski cerkvici Sv. Trojice iz začetka 12. stoletja, ki je uvrščena v seznam svetovne kulturne dediščine. ALDO ZUBIN

Prispevek je nastal v sodelovanju z Obalnim planinskim društvom.


Najbolj brano