Zaev predstavil svojo vlado

Mandatar za sestavo nove makedonske vlade Zoran Zaev je v nedeljo predstavil svoje ministre. Makedonski parlament bo o novi vladi po napovedih odločal v torek oziroma najkasneje v sredo do polnoči. Zaev in njegovi socialdemokrati (SDSM) pričakujejo, da bo 120-člansko sobranje vlado potrdilo s tesno večino 62 glasov.

Z novo vlado se bo Makedonija morda  izvlekla iz globoke 
politične krize, ki traja že skoraj tri leta.  Foto: Sašo Dravinec
Z novo vlado se bo Makedonija morda izvlekla iz globoke politične krize, ki traja že skoraj tri leta.  Foto: Sašo Dravinec

SKOPJE > Ko bo Zoran Zaev prevzel položaj premierja, se bo v Makedoniji končala 11-letna vladavina konservativne stranke VMRO-DPMNE.

Vlada pod vodstvom Zaeva bo štela 25 članov. Makedonsko diplomacijo bo v prihodnje vodil karierni diplomat in nekdanji veleposlanik v ZDA Nikola Dimitrov, Radmila Sekerinska bo ministrica za obrambo, Oliver Spasovski pa notranji minister. Vsi trije so iz vrst SDSM.

Za približevanje Makedonije Evropski uniji bo pristojen Bujar Osmani iz albanske stranke DUI, ki bo imela v novi vladi skupno štiri člane, med njimi tudi namestnika premierja. Zavezništvo Albancev bo imelo dva ministra - za zdravje in lokalno upravo.

V novi vladi pa ni članov albanskega gibanja Besa, ki je sporočilo, da v njej ne bo sodelovalo in je ne bo podprlo zaradi nesoglasij s stranko DUI.

Makedonski parlament bo o novi vladi po napovedih odločal v torek oziroma najkasneje v sredo do polnoči.

Za potrditev vlada potrebuje najmanj 61 glasov v 120-članskem parlamentu. Zaev računa na tesno večino s podporo 62 poslancev - 49 iz SDSM, deset iz DUI in treh iz vrst Zavezništva Albancev.

Z novo vlado se bo Makedonija morda vendarle izvlekla iz globoke politične krize, ki traja že skoraj tri leta. Kriza se je zaostrila konec aprila, ko je parlamentarna večina za novega predsednika sobranja izvolila Talata Xhaferija iz stranke DUI, ki je postal prvi Albanec na čelu makedonskega parlamenta. VMRO-DPMNE vztraja, da je bil izvoljen v nasprotju z zakonodajo, zato do nadaljnjega bojkotira delo parlamenta.

STA


Najbolj brano