Zaenkrat zbrali manj podpisov od načrtov

Organizatorji zbiranja podpisov za referendum o zakonu o drugem tiru so opozorili, da so kot pobudniki izločeni iz demokratičnega procesa, saj njihovih obrazcev na nekaterih lokacijah ni moč dobiti. Po besedah prvopodpisanega pod pobudo Vilija Kovačiča so sicer do petka zbrali okoli 5700 podpisov, kar je manj od pričakovanj, a je časa še dovolj.

Po besedah prvopodpisanega pod pobudo Vilija Kovačiča (v 
ospredju) so sicer do petka zbrali okoli 5700 podpisov, kar je 
manj od pričakovanj, a je časa še dovolj. Foto: STA
Po besedah prvopodpisanega pod pobudo Vilija Kovačiča (v ospredju) so sicer do petka zbrali okoli 5700 podpisov, kar je manj od pričakovanj, a je časa še dovolj. Foto: STA

LJUBLJANA > Kovačič je na današnji novinarski konferenci izpostavil, da se podpisi zbirajo, pravi zagon pa prihaja danes. Do petka so z različnih virov po besedah vodje civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo zbrali 5705 podpisov, kar je manj od načrtov, a se da vse nadoknaditi, če bodo obljube, ki so bile pa velike, izpolnjene, je dodal Kovačič.

Zdaj bo treba pritisniti na plin, je poudaril in izpostavil, da imajo pobudniki na voljo še tri tedne.

Kovačiču sta se na novinarski konferenci pridružila Miha Jazbinšek, ki se ukvarja s skladnostjo prostorskega planiranja in izvajanja projektov z zakonodajo, ter avtor ene od alternativnih rešitev projekta drugi tir in profesor na ljubljanski strojni fakulteti Jože Duhovnik.

Jazbinšek je vladni projekt označil za inženirski zmazek. "Danes postaja jasno, da v prvo dvoletno fazo vstopa cestarska mafijska država za ustvarjanje novih delovnih mest na okoli 15 kilometrov spornih servisnih cest po kraškem hribovju," je bil kritičen.

Ob tem je dejal, da je ob interpelaciji ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča premierja Mira Cerarja opozoril, da "železniški investicijski lobi infiltrira v vse vlade prometne ministre, ki imajo iz prve roke znanje in reference gradbeno-prometnih poslov, in prostorsko-ekološke ministre, ki iz prve roke nimajo znanj za njihovo umeščanje v prostor".

Duhovnik je bil oster do trditev vlade, da v civilnih iniciativah nasprotujejo drugemu tiru. Ponovil je, da se pobudniki zavzemajo za dvotirno progo od samega začetka. Po njegovem gre za izkrivljanje dejanskega problema: "To izkrivljanje je prišlo tako daleč, da vlada noče povedati, da je sramota, da se oblast v Sloveniji odloča za 20 let star projekt."

Kovačič je še ocenil, da vlada deluje kot kompakten stroj v duhu Cerarjevih besed, da se referendum ne sme zgoditi. Na to po kaže več dogodkov, po besedah Kovačiča tudi grožnja sindikatu vojakov, da se ne smejo več ukvarjati z zbiranjem referendumskih podpisov. Gre za neposreden poseg v referendum, je dejal prvopodpisani pod pobudo in dodal, da ne gre zgolj za grožnjo sindikatu, ampak celotnemu javnemu sektorju.

"Kako naj rečemo, da referendum poteka v normalnih okoliščinah, če se take stvari dogajajo," je še dejal in bil kritičen tudi do tega, da njihovega obrazca ni moč najti v nekaterih ustanovah, med drugim v nekaterih domovih za ostarele.

STA


Najbolj brano