Sezona nad pričakovanji

Košarkarski drugoligaši so večinoma že dolgo na počitnicah, saj je bila letošnja sezona zaradi spremembe v sestavi lig spet krajša. Sežansko ekipo sicer čaka še gostovanje na turnirju v Rusiji.

Sežansko moštvo je pod vodstvom Igorja Thalerja iztržilo 18 
zmag in šest porazov. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Sežansko moštvo je pod vodstvom Igorja Thalerja iztržilo 18 zmag in šest porazov. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

SEŽANA > V zadnjih dveh tekmovalnih sezonah je sežanska ekipa obakrat stopila na virtualni zmagovalni oder drugoligaškega prvenstva, pa čeprav je prav toliko časa član drugoligaške druščine. Lani so si s tretjim mestom priigrali kvalifikacije za prvo ligo, letošnjo sezono kvalifikacij ni bilo, Mesarija Prunk pa jo je končala na drugem mestu, za ljubljansko Ilirijo, ki je brez poraza napredovala v prvo ligo. Prav njun prvi dvoboj v sežanski dvorani natančno sredi državnega prvenstva je odločal o usodi na drugoligaškem vrhu. Čeprav so napovedovali kar izenačeno prvenstvo, je bilo to daleč od sezone 2015/16, ko je razlika med drugim in šestim mestom znašala le dve zmagi. Ekipe, ki naj bi krojile vrh, večinoma niso upravičile napovedi. Branik Maribor, ki je sezono prej z “mesarji” krojil vrh, je na koncu, pa čeprav ni veliko spreminjal ekipe, po nesoglasjih znotraj kluba celo izpadel v tretjo ligo. Mesarija in Ilirija sta izstopali že v prvem delu sezone, oba sta medsebojni dvoboj pričakala brez poraza. Na vročem medsebojnem dvoboju, ki ga je obeležila tudi burna končnica in spregledano materialno kršenje pravil, so krajšo v boju z veterani potegnili Prunkovi. Bilo je jasno, da je boj za prvo mesto odločen, saj je imela Ilirija z izkušenimi nekdanjimi internacionalci precejšnjo prednost pred ostalo konkurenco.

Trener Igor Thaler je sicer ob prevzemu sežanske ekipe pričakoval uvrstitev do petega mesta, a je bil na koncu kljub šestim porazom še vedno prepričljivo drugi. V moštvu je po minuli sezoni prišlo do nekaterih sprememb. Odšli so Jaka Zagorc, Nejc Glavaš, in lani najboljši igralec Portoroža Tim Škerbec, ki so se mu odrekli po začetku priprav.

Thaler je pripeljal organizatorja igre Aljaža Korošca, ki je nihal v igri, a močno orožje sta bila branilec in strelec Matic Urbas ter pod košem krilni center Milan Kovačević. Gašper Jordan Rojko je še nadgradil prejšnjo sezono (med sezono se je zanj zanimal prvoligaš Tajfun), Jaka Drenik je igral manj kot lani in se že nekaj krogov pred koncev sezone poslovil od ekipe. Domačim igralcem naj bi ponudili več priložnosti, kar je le deloma držalo. Po odlični igri v derbiju z Ilirijo je v drugem delu sezone precej več minut dobil Alen Mevla, prav tako je v drugem delu sezone več igral tudi Žiga Kukanja, medtem ko sta bili Jaki Strnadu in Mihi Brundulu namenjeni bolj epizodni vlogi, tako kot Aleksu Gomezelu, ki je tik pred koncem sezone zapustil ekipo. Standardno vlogo nosilcev sta imela Mirnes Husić in Vito Furlan. V članski ekipi je debitiral Kristjan Stepančič. ROK MAVER


Najbolj brano