Primorski pečat v Milanu

Jubilejni Giro je prvič pripadel Nizozemcu. Tom Dumoulin je v vožnji na čas zadnje etape do Milana spet oblekel rožnato majico najboljšega. Z devetim mestom se je včeraj spet izkazal Jan Tratnik.

Tom Dumoulin je zmagovalec 100. kolesarske dirke po Italiji.
Tom Dumoulin je zmagovalec 100. kolesarske dirke po Italiji.  

MILANO > Idrijčan je na drugi uri resnice 100. kolesarske dirke po Italiji dokazal, da dosežek na prvem kronometru ni bil naključen. Kazenski pribitek petih sekund je Jana Tratnika že stal deseterice, včeraj na kronometru, ki se je začel na dirkališču v Monzi in končal po 30 kilometrih na tradicionalnem ciljnem prizorišču v Milanu, ni bilo ničesar spornega. Član ekipe CCC Polkowice je z devetim mestom dosegel drugo najboljšo etapno uvrstitev slovenskih kolesarjev na letošnjem Giru.

“Šest sekund me je ločilo od sedmega mesta, a lahko rečem le, da sem dal vse od sebe. V cilju sem se zgrudil, več ne bi mogel iztržiti. Pravica se je izkazala. Močno dvomim, da bi kateremu kolesarju, ki bi se znašel v mojem položaju in vozil za ekipo iz prvorazrednega Pro Toura, sploh dosodili kazenski pribitek,” se je po zaključku včerajšnjega Gira na prvi kronometer še enkrat ozrl Tratnik, ki je bil spet hitrejši od Italijana Vincenza Nibalija in Kolumbijca Naira Quintane. Na papirju glavna favorita za rožnato majico najboljšega v skupnem seštevku sta sicer stopila na zmagovalni oder, a sta se morala zadovoljiti z drugim oziroma tretjim mestom.

Končni vrstni red dirke po Italiji - 1. Dumoulin (Niz), 2. Quintana (Kol) +0.31, 3. Nibali (Ita) 0.40, 4. Pinot (Fra) 1.17, 5. Zakarin (Rus), 1.56,...,11. Polanc (Slo) 18.06.

Jubilejni Giro je dobil Nizozemec Tom Dumoulin, ki je tudi ob koncu Gira, nakopičeni utrujenosti navkljub, pokazal da je vožnja na čas zanj še vedno najmočnejša prvina. Včeraj ga je sicer za 15 sekund ugnal rojak Jos van Emden - Tratnik je bil na devetem mestu še zadnji, ki je s 57 sekundami zaostal manj kot minuto - a slavja 26-letnega Dumoulina to ni moglo skaliti. Nizozemec, ki je zelo zrelo vozil tudi navkreber, je dobil svojo prvo tritedensko etapno dirko. ”V Milano je prišla le sedmerica iz naše ekipe, zahvala za ta uspeh pa gre vsej deveterici. Imel sem dobre in slabe dneve, a vselej sem se boril in v cilju nepričakovano oblekel rožnato majico,” je povedal Dumoulin. Vijolična za najboljšega kolesarja po točkah je pripadla kolumbijskemu sprinterju Fernandu Gavirii, ki je na letošnjem Giru dobil največ etap, in sicer štiri.

Eno etapo v jubilejnem Giru je že četrto leto zapored osvojil slovenski kolesar. Jan Polanc je bil v igri tudi za belo majico najboljšega mladega kolesarja, ki je naposled pripadla Luksemburžanu Bobu Jungelsu in modro majico najboljšega kolesarja v gorskih ciljih, ki jo je osvojil Španec Mikel Landa. ASO


Najbolj brano