Na Primorskem je najboljša Gorica

Gorica je v vročem sobotnem popoldnevu na Bonifiki le še pritisnila piko na i odlični sezoni, ko ji je spomladi uspelo nadoknaditi zaostanek za drugim mestom. Gorica je tudi najboljša ekipa spomladanskega dela sezone.

Matic Paljk (levo in Ed Kevin Kokorović) sta težko prebila šla 
mimo goriškega kapetana Mihe Gregoriča (št. 6). Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Matic Paljk (levo in Ed Kevin Kokorović) sta težko prebila šla mimo goriškega kapetana Mihe Gregoriča (št. 6). Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > V luči boja za drugo mesto med Olimpijo (beri Milanom Mandarićem), tarčo besa koprskega župana Borisa Popoviča, ki sicer v klubu nima uradne funkcije, a se brez njegovega vedenja ne premakne niti papir v pisarnah, in Gorico, najbrž ni pretirano presenečenje, da je bila koprska postava na zadnji tekmi sezone temeljito pomlajena. In očiščena tujske legije, tako imenovane “tramvaj lige.” Temeljila je pretežno na lastnih kadrih, tako kot Gorica, ki je v tej sezoni pokazala, kako se da uspeti s pretežno domačimi močmi.

A v resnici je bila to zelo všečna ekipa Kopra, z vsem kar nosita neizkušenost in čez noč sestavljena prva postava, na čelu s Senijadom Ibričićem, ki je proti koncu tekme že pošteno lovil sapo. Kozlički so želeli igrati resen nogomet, pri čemer ne gre prezreti odlične obrambe Nicka Bičića, med mlajšimi pa je izstopal še Leon Sever. Med rezervisti je na priložnost čakal tudi kadet Nik Popovič.

Koper : Gorica 0:1 (0:0)

Stadion Bonifika, gledalcev 500, sodnik Vinčić (Maribor) 6. Strelec Edafe (77).

Koper: Bičić 7, Paljk 6 (od 67. Bečaj 6,5), Pučko 6,5, Ikić 6, Dedić 6, Sever 6,5, Šroler 5,5 (od 46. Ahmetović 6), Hodžić 6, Ibričić 6,5, Kokorović 6 (od 78. Požrl-), Vekić 5,5. Trener: Igor Pamić.

Gorica: Sorčan 6,5, Celcer 6, Gregorič 7, Boben 6,5 (od 66. Jogan 6,5), Kavčič 6, Kolenc 6 (od 46. Nagode 6,5), Grudina 6, Kapić 6, Osuji 6,5, Žigon 6,5, Filipović 6 (od 69. Edafe 7). Trener: Miran Srebrnič.

Rumeni karton: Kapić.

Že med napovedovanjem postav je bilo očitno, da so verjetno prvič v zgodovini medsebojnih dvobojev na stadionu v Kopru v večini privrženci Gorice, ob branju koprske postave pa s tribune ni bilo niti enega samega (posamičnega) aplavza. Posebno držo je zavzel tudi trener Igor Pamić, ki ponavadi z neizbežno steklenico vode v rokah temperamentno vodi tekmo, v soboto pa je komaj kdaj kaj navrgel igralcem na igrišču. Je pa zanimivo, da je sicer komunikativni trener po tekmi pred novinarje poslal svojega pomočnika Samirja Zulića.

In tekma? Gorica ni bila v vrhunski izdaji, saj je forma razumljivo že v padajoči krivulji, a je po uvodnem pritisku in nato pobudi Kopra po 60. minuti tekme uspela dvigniti ritem igre, ravno dovolj za zadetek, ki ji je na koncu prinesel želeno drugo mesto. Po njem je do konca uspešno nadzirala potek tekme. Odlični Miha Gregorič je poveljeval obrambi, ki je večinoma hitro razblinila koprske poskuse.

Statistika tekme - streli v okvir vrat - Koper 2, Gorica 4; prepovedani položaji - Koper 3, Gorica 2; koti - Koper 6, Gorica 3; prekrški - Koper 8, Gorica 13; rumeni kartoni: Koper 0, Gorica 1.

Ob dveh poskusih proti vratom na vsaki strani ter obrambah Bičića in Grege Sorčana je bil prvi prekršek na tekmi narejen šele v 16. minuti, igralci pa so razvneli gledalce v 35. minuti dvoboja. Takrat je mladi Bičić, sicer Pirančan, ki živi na hrvaški strani, tik čez mejo, pokazal hladno kri. Dejan Žigon (sicer v neoznačenem prepovedanem položaju) je sam stekel proti domačim vratom, a ga je Bičić zmedel in mu nato snel žogo z noge. V 38. minuti je Rifet Kapić na levi strani izigral mladega Martina Šrolerja in podal do Andrije Filipovića, žoga pa je za malo zletela mimo vrat.

V uvodu drugega dela so pobudo prevzeli gostje, koprski vratar pa vseeno ni imel težjega dela. Omeniti velja soliden strel Bedeja Osujija Amarachija z dvajsetih metrov v 61. minuti, potem pa je Matic Paljk zaposlil Sorčana, ki je žogo v panterskem skoku zbil v kot. Takrat se je poškodoval Matija Boben, kmalu zatem pa še Paljk. Dvajset minut pred koncem je po samostojni akciji in preigravanju Matej Pučko, ki je tokrat moral igrati v obrambi, z desne strani streljal v zunanji del mreže.

Plus: Na koprski strani mladi, ki vzbujajo upanje v boljši jutri; na goriški strani pa rutina, mirnost in homogenost ter navijaška podpora.

Minus: na koprski strani je težko kaj očitati čez noč sestavljeni ekipi; na goriški strani je bila opazna načetost ekipe, ki je nosila levji delež igre v sezoni.

V 77. minuti pa je bila tekma odločena. Pat pozicijo je presekala odločitev trenerja Mirana Srebrniča, ki je v 70. minuti Filipovića zamenjal z Edafejem. Pred vratarja Bičića je pritekel Osuji, a je Pirančan odlično posredoval, v nadaljevanju akcije pa je po podaji Osujija do žoge prišel rezervist Edafe in iz bližine dosegel zadetek. Ob njem je bilo jasno videti tudi razmerje navijaških moči na tribuni. Malo zatem je bil Osuji spet sam pred Bičićem, a mu je ta pogumno izbil žogo. V 90. minuti pa bi lahko izenačili tudi gostitelji, toda Luka Vekić je močno streljal, a mimo Sorčanovih vrat.

Povedali so

> Samir Zulić, pomočnik trenerja Kopra: “Prvi vtis igre s pomlajeno ekipo je dober. Za mnoge od fantov je bila to prva tekma takega ranga in nekaj strahu se je gotovo poznalo. Imeli smo tudi svoje priložnosti. Gorica je zelo dobra ekipa, pa smo kljub temu z njimi zelo dobro držali korak. Po videnem se nam za prihodnost ni treba bati. Mlajši del ekipe ob sebi rabi izkušene igralce. Imamo veliko potenciala, vendar pa rabimo tudi veliko potrpljenja in več tekem v nogah. Čaka nas predvsem trdo delo.”

> Miran Srebrnič, trener Gorice: “Pozna se, da je sezona na koncu, da so fantom že precej pošle moči. Vseeno pa smo tudi to tekmo nekako pripeljali do konca in porabili še zadnje atome moči. Ko sem videl koprsko postavo, sem vedel, da bomo imeli še težje delo, saj so mladci ponavadi bolj željni dokazovanja. Zadetek smo dosegli v pravem trenutku. Tekme sicer nismo odigrali na najvišji ravni. Rekel bi, da nas pokonci vseskozi drži enotnost v ekipi. Na koncu dobiš, kar zaslužiš. Vso sezono smo igrali zelo dober nogomet. Pozimi smo imeli velik zaostanek za Olimpijo in Domžalami, spomladi smo obe ekipi prehiteli. Fantje imajo pravi značaj. Liga je pokazala, da so med moštvi majhne razlike.”

> Matej Pučko, nogometaš Kopra: “V tekmo smo šli sproščeno, želeli smo pokazati svojo kakovost. S to mlado ekipo lahko pozitivno gledamo v prihodnost. Gorica je sicer zasluženo zmagala. Malo nam je zmanjkalo za evropski pokal, ampak tako je, ko odločajo malenkosti. Sprememba igralne pozicije? Na vsakem položaju dam vse od sebe, morda bi na katerem lahko pokazal več, ampak spoštujem odločitve trenerja.”

> Miha Gregorič, nogometaš Gorice: “S trdim delom smo zaslužili, da nam je z malo sreče uspel odličen drugi del sezone. Ponosen sem na vse fante. Najprej se moramo odpočiti, nato pa se posvetiti evropskemu tekmovanju. V Kopru so bile težke razmere za igranje, začeli smo z bolj taktično igro, potem pa smo morali pritisniti na plin in pred zadetkom smo si ustvarili nekaj priložnosti. Rad bi se zahvalil tudi navijačem, ki so nas spodbujali, tudi njihova zasluga je, da smo na koncu dali zadnje atome moči za drugo mesto.”

ROK MAVER

Ante se vrača, drugi del

Prvič, odkar se je novembra 2015 poslovil do vodenja FC Kopra, se je na tekmi pojavil Ante Guberac, ki je po tekmi tudi dal za pijačo nekaterim koprskim navijačem v sicer pretežno goriško obarvanem baru pod stadionom. Najbrž je to še dodatno potrdilo napovedi, da se v koprskem prvoligašu - če bo dobil licenco - spet obetajo spremembe.


Najbolj brano