Mladi se vračajo na Beko

Potem ko so Nemci 26. maja 1944 požgali vas Beka, v njej ni bilo več tako kot prej. Mnoge hiše so še po vojni ostale prazne in na pol porušene, mladi so se odselili, stari so počasi umirali. Zdaj so se v vas začeli vračati tudi mladi. Dogodkom izpred 73 let pa so postavili spomenik.

Na spomenik, zgrajen iz ožganih kamnov s hiš na Beki, so 
postavili spominske table.  Foto: Helena Race
Na spomenik, zgrajen iz ožganih kamnov s hiš na Beki, so postavili spominske table.  Foto: Helena Race

BEKA > Spominske table, ki so pričale o krutih dogodkih pred 73 leti, so bile doslej postavljene na pročelje ene od hiš na Beki. Zdaj so jih domačini prestavili v središče vasi, na spomenik, ki so ga zgradili sami s prostovoljnim delom. Dodali pa so še novo tablo z imeni osmih domačinov, ki so življenje izgubili v času vojne in fašizma. Spomenik so zgradili iz ožganih kamnov, ki so jih vzeli na hišah, v katere se po požigu življenje ni več vrnilo. Sezidal ga je Gordan Andrejašič. V kamnitem zidu pa so naredili okno, simbol gledanja v prihodnost, je povedala domačinka Darja Rosa. Obnovili so tudi korito za vodo v središču vasi.

Leta 1943 je bila Beka polna otrok, imeli so celo partizansko šolo. Potem ko so leta 1944 vas požgali, pa se življenje vanjo ni več vrnilo. Mladi so se odselili, starejši so umirali. Pred dobrim desetletjem je na Beki živelo le še enajst domačinov. Zdaj so se mladi začeli vračati, kupovati domačije in jih obnavljati. Prebivalcev je 18. Kar nekaj hiš sicer še vedno propada, a zdaj je najpogostejša ovira do obnove solastništvo.

Hrpeljsko-kozinska županja Saša Likavec Svetelšek je na slovesnosti na Beki dejala, da je občina v preteklih letih premalo storila za krajinski park Beka, in obljubila, da se bo to kmalu spremenilo. Uredili bodo poti, informacijske točke in privabili obiskovalce. HR


Najbolj brano