Miyazaki se je vendarle lotil novega filma

Z oskarjem nagrajeni japonski animator Hayao Miyazaki se po leta 2013 napovedani upokojitvi vrača k filmu. Z njegovega produkcijskega studia Ghibli so sporočili, da se bo 76-letnik lotil celovečerca, v katerem bo predstavil temo, ki ga je izredno pritegnila. Dodali pa so, da bo to resnično njegov zadnji film.

Hayao Miyazaki Foto: Vir: Wikipedia
Hayao Miyazaki Foto: Vir: Wikipedia

TOKIO > Hayao Miyazaki velja za enega najbolj priznanih režiserjev na področju animiranega filma. Za film Čudežno potovanje je leta 2003 prejel oskarja za animirani film in postal prvi Japonec, ki je prejel to prestižno nagrado. Čudežno potovanje je bilo med drugim nagrajeno tudi z berlinskim zlatim medvedom.

Med animatorjevimi stvaritvami velja omeniti še animirano zgodbo o vojni med rastočo civilizacijo in gozdnimi bogovi-pošastmi z naslovom Princesa Mononoke in fantazijsko avanturo Čarovnik Howl in gibljivi grad.

Kot animator je Miyazaki aktiven od leta 1963, njegov prvi celovečerni animirani film Grad v Cagliostru pa je bil prikazan leta 1979. Širšo prepoznavnost mu je prinesel film Nausicaa of the Valley of the Wind iz leta 1984. Istega leta je soustanovil priznani japonski studio Ghibli, ki med drugim stoji za animirano mednarodno uspešnico Rdeča želva v režiji Michaela Dudoka de Wita.

STA


Najbolj brano