Cannes: Zaradi negodovanja občinstva prekinili projekcijo Netflixovega filma

Organizatorji filmskega festivala v Cannesu, ki v jubilejni izdaji ob blišču uvaja tudi nekaj novosti, ena od njih je vključitev filmov ponudnika televizijskih vsebin Netflix, so morali zaradi negodovanja občinstva prekiniti projekcijo Netflixovega filma Okja. Netflix pa je razdvojil tudi člana žirije Pedra Almodovarja in Willa Smitha.

Film Okja se je omenjalo kot možnega dobitnika glavne 
festivalske nagrade - zlate palme za najboljši film.
Film Okja se je omenjalo kot možnega dobitnika glavne festivalske nagrade - zlate palme za najboljši film. 

CANNES > Današnjo projekcijo prvega od dveh Netflixovih filmov so prekinili po petih minutah, saj je občinstvo začelo žvižgati, ko se je na platnu pojavil Netflixov logotip ter se posmehovati, ko se je zataknila zavesa in tako zakrila del platna. Ko so se strasti umirile, so projekcijo ponovno zagnali od začetka.

Novost je tudi, da so na festival uvrstili prvi dve epizodi tretje sezone Twin Peaksa Davida Lyncha. S tem je Cannes prvič v svoji zgodovini odprl vrata televizijskim serijam, medtem ko drugi festivali, še posebej Benetke in Berlin, že dolga leta redno predstavljajo nove izdelke nekaterih televizijskih hiš.

Festival je sicer v tekmovalni program ob znanstvenofantastični drami OkjaJoon Ho Bonga s Tildo Swinton, Paulom Danom in Jakom Gyllenhaalom sprejel še Netflixovo komedijo The Meyerowitz StoriesNoaha Baumbacha z Dustinom Hoffmanom, Emmo Thompson, Benom Stillerjem in Adamom Sandlerjem. Vendar pa je vključitev omenjenih filmov v program festivala sprožila nasprotovanja, saj je Netflix odklonil njuno distribucijo v francoskih kinematografih.

Film Okja se je sicer omenjalo kot možnega dobitnika glavne festivalske nagrade - zlate palme za najboljši film. Vendar pa ga je spor med Netflixom in francoskimi kinematografi, tako kot film The Meyerowitz Stories, morda že izločil iz tekme.

Predsednik letošnje žirije španski režiser Almodovar pa je v sredo razburil tudi s svojo izjavo, da naj filma ne dobita sploh nobene nagrade. "Ne znam si predstavljati, da bi zlato palmo ali katero koli drugo nagrado podelili filmu, ki ga nato ne bi mogli videti na velikem platnu," je povedal 67-letni španski režiser.

Član žiriji Will Smith pa je na drugi strani zavzel popolnoma nasprotno stališče in odkrito stopil v bran ameriškemu ponudniku medijskih vsebin. Za francosko televizijo je tudi povedal, da ga ni strah boja ter da je pripravljen izraziti svoje nestrinjanje z Almodovarjem. "Veselim se dobrega škandala v žiriji," je dodal.

Festival se bo sklenil 28. maja.

STA


Najbolj brano