Zorko Golob se poslavlja od funkcij v skupini Certa

Zorko Golob, ki je kot direktor Certa Holdinga (CH), odstopil s položaja po lanski burni in po nedavni razsodbi prvostopenjskega sodišča nični skupščini, je ta teden odstopil še z vseh nadzornih funkcij v skupini Certa. Na junijski skupščini naj bi ga nadomestil Borut Pirih, ki opravlja dolžnosti direktorja CH.

Borut Pirih je prepričan, da deluje v skladu z zakoni in v 
dobrobit družb Certa Holdinga. Foto: Saša Dragoš
Borut Pirih je prepričan, da deluje v skladu z zakoni in v dobrobit družb Certa Holdinga. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Certa, ki ima v lasti 85 odstotkov kobariškega Tika, celotni hotel Cerkno s smučarskim centrom in termami in četrtino Ete, je v 54 odstotni lasti krovnega Certa Holdinga. Njegovih prek dva milijona delnic že leto dni odkupujeta BPH Ilirika in v zadnjih mesecih še Deželna banka, ne da bi imetniki vedeli, kdo je dejanski kupec. Novo je to, da Borut Pirih po razsodbi okrožnega sodišča, da so vsi sklepi lanske skupščine holdinga nični, ne daje več soglasij k nakupu teh delnic. Ta teden pa je slovo vsem dolžnostim v skupini napovedal še Zorko Golob.

Kljub ničnosti sklepov skupščine v nova imenovanja

Piriha so na direktorsko mesto imenovali nadzorniki, ki so bili izvoljeni na trenutno še ne pravnomočno razglašeni, nični lanski septembrski skupščini CH. Novih nadzornikov iz vrst vodstva holdinga, pri imenovanju katerih grobo zavrnjeni mali delničarji niso mogli sodelovati, okrožno sodišče v Novi Gorici do zaključka sodbe tudi ne bo vpisalo v register. Torej niti Piriha, ki je po skupščini kot na vodilnem mestu nadomestil Goloba.

Vodstvo CH, ki se je na razsodbo sodišča pritožilo, nadaljuje z imenovanji v skladu s prepričanjem, da prvostopenjska razsodba ne pomeni nič.

Golob je po skupščini, ko mu je glavo pred razjarjenimi malimi delničarji pomagalo rešiti približno 30 policistov in varnostnikov, odstopil kot direktor CH. Čez nekaj mesecev se je kot nadzornik hotela vrnil, a je prejšnji teden iz osebnih razlogov s funkcije odstopil. Sočasno je odstopil kot prvi nadzornik Certe.

Na skupščini Certe, ki so jo sklicali 19. junija, naj bi ga na obeh dolžnostih nadomestil Pirih. “Dolžnosti sprejemam kot izziv. Sklenil sem, da se ne bom oziral na dogajanje, ki nas spremlja zadnje leto. Želim se posvetiti razvoju naših družb,” je povedal Pirih.

So skriti kupci delnic tik pred prevzemom holdinga?

“Kljub odstopu Goloba je družba še vedno obvladovana s strani njegovih najtesnejših sodelavcev. Menimo, da gre za ponovni poskus zavajanja javnosti. Poleg tega pa tudi za prenašanje odgovornosti na neizkušenega mlajšega kolega, ki je bil skozi delovno razmerje do nedavnega podrejen tistim, ki so ga na dolžnosti predlagali in naj bi jih sedaj nadziral,” je v izjavi za javnost zapisala Civilna pobuda za Cerkljansko. Ta ves čas mešetarjenja z delnicami zastopa njihove najmanjše lastnike.

“Po razsodbi sodišča v Novi Gorici o ničnosti skupščine ne dajem več soglasij k nakupu novih delnic,” je Pirih dal vedeti, da se zaveda, da ga utegnejo morebitna razsodba višjega sodišča v prid malim delničarjem in njihove odškodninske tožbe postaviti v neugoden položaj.

Pač pa skriti kupci delnic očitno dobro vedo, da neizdajanje soglasij za njih ne bo imelo nobenih posledic. Statut CH namreč pravi, da se v primeru, ko družba v treh mesecih ne odloči o zahtevi pridobitelja, šteje, da je bilo soglasje dano.

Do sodbe, torej s soglasji vodstva CH, so tri družbe Ilirike po evro in manj odkupile nekaj čez 22 odstotkov delnic holdinga. Ker jih sedaj odkupujejo po evro in pol, so, čeprav trenutno brez soglasij, bržčas blizu prevzemu holdinga. SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano