Marezige bodo do nedelje v znamenju refoška

Marezige bodo do nedelje še bolj kot sicer v znamenju refoška. Danes se namreč začenja tradicionalni Praznik refoška, ki obiskovalce vabi ne le z bogato vinsko in gastronomsko ponudbo, pač pa tudi z vrsto zabavnih, kulturnih in športnih prireditev. Vrhunec praznika bo v nedeljo z razglasitvijo šampiona refoška in tradicionalno povorko vozov.

Utrinek z lanskoletnega praznika. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Utrinek z lanskoletnega praznika. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

MAREZIGE > Praznik refoška v Marezigah neprekinjeno organizirajo že od leta 1972, v tem času pa je prerasel v velik praznik vinogradnikov in vseh ljubiteljev te žlahtne kapljice, na katerem promovirajo kvaliteto vin, vinsko kulturo ter etnološko in kulturno dediščino istrskega podeželja. Praznik vsako leto privabi tudi več tisoč obiskovalcev, piše na spletni strani dogodka.

Slovesna otvoritev praznika s kulturnim programom bo na vrsti ob 18.30. Nato bosta v Marežganski kanavi sledila pokušina nagrajenih vin in druženje vinogradnikov Slovenske Istre.

V soboto in nedeljo bodo skozi večino dneva obiskovalcem na voljo "odprte kantine" domačih pridelovalcev vina, poleg nagrajenih vin pa se obeta tudi bogata ponudba domačih kulinaričnih dobrot. Prav tako bodo na vrsti različne kulinarične predstavitve in delavnice priprave istrskih jedi.

Soboto bo zaznamoval tudi šport, saj prirejajo balinarski in nogometni turnir ter kolesarjenje po deželi refoška, medtem ko se bodo nedeljski obiskovalci lahko udeležili tudi refoškovega pohoda.

Nedelja bo v znamenju razglasitve Šampiona refoška in kronanja Kralja refoška. Kasneje bo po vasi krenila tradicionalna povorka vozov z motivi iz kmečkega življenja, praznik pa bodo sklenili z mednarodnim srečanjem pihalnih orkestrov, kjer se bodo orkestru iz Marezig pridružili še pihalni orkestri iz Hrvaške, Italije in Avstrije.

STA


Najbolj brano