Med šmarenske griče

Neokrnjeni griči nad Vipavsko dolino ponujajo številna doživetja, zaradi katerih se turisti radi vračajo tja. Dober razlog za obisk je tudi prireditev Med šmarenskimi griči, ki jo tradicionalno pripravljajo v maju.

Osliček Sivko, maskota pohoda
Osliček Sivko, maskota pohoda 

ŠMARJE > Prireditev se je uradno začela že minulo soboto s foto delavnico Kulturna dediščina in fotografija, vrhunec dogajanja pa bo ta konec tedna. Jutri ob 19. uri bodo na vinskem večeru v Vertovčevi kleti razglasili najboljša domača vina, sledila bo vinska degustacija in pogovor z vinskim gostom na domačiji strokovnega pisca in duhovnika Matije Vertovca v zaselku Jakulini. V soboto ob 16. uri je na programu še ena “runda” umetniškega ustvarjanja med griči - v spomeniško zaščitenem jedru vasi Šmarje bo keramična delavnica Mavrične hiše v obvara tehniki. Ob 18. uri bodo v stavbi nekdanje OŠ Šmarje odprli stalno zbirko o življenju in delu Matije Vertovca. Info točka nasproti šole pa bo ob 20. uri gostila predstavitev avtohtone plante, fotografske knjige Andreja Perka in nastalih umetniških del.

Nedelja bo namenjena rekreativcem. Ob 9. uri se bo začel že 8. pohod čez Školj in Tibot. Skupinski start bo izpred info točke v Šmarjah z osličkom Sivkom, ki bo v lesenih sodčkih tovoril vipavski bezgovec in vino. Pohod skupaj s postanki bo trajal štiri ure in zajemal obisk vodnih tolmunov in slapov na potoku Rakelč, obisk kmetije Simončič v zaselku Hrastje z vodnjakom iz leta 1800, obisk domačije in Vertovčeve stare kleti v zaselku Jakulini, pokušino domačega kruha iz krušne peči v zaselku Potok, vzpon na Tibot (395 metrov) k ostalinam cerkve sv. Teobalda s sveto mašo na prostem ob 11. uri, slane prigrizke na Vrtovčah, obisk Školja (418 metrov) z razgledom do morja.

Med 12.30 in 16. uro bo pri gasilskem domu v Šmarjah tržnica domačih izdelkov in pridelkov. Ob 14. uri pa se bodo na travniku za gasilskim domom pričele 5. Kmečke igre. PV


Najbolj brano