Na lestvici še nikoli niže

Sezona koprskih odbojkaric je bila presenetljivo podobna sezoni njihovih sosed iz ženskega rokometnega kluba. Poletne spremembe v strokovnem kadru so povzročile zamudo pri oblikovanju ekipe, ki se je dopolnila šele jeseni in sledil je mučen boj za obstanek. Kljub devetemu, predzadnjemu mestu na lestvici se je na koncu za OK Luka Koper vse še dobro razpletlo.

Stojijo (z leve): Sebastjan Mavrič (pomočnik trenerja), Alja Lia 
Gržinič, Ana Cep, Tina Kaker, Lea Šantelj, Lana Jovič, Lara 
Dodič, Anuša Radulj, Nina Radešič, Zoran Jerončič (trener). 
Sedijo: Sara Kušar, Vita Kocet, Dajana Lucas, Neja Nedoh. Foto: Ok Luka Koper
Stojijo (z leve): Sebastjan Mavrič (pomočnik trenerja), Alja Lia Gržinič, Ana Cep, Tina Kaker, Lea Šantelj, Lana Jovič, Lara Dodič, Anuša Radulj, Nina Radešič, Zoran Jerončič (trener). Sedijo: Sara Kušar, Vita Kocet, Dajana Lucas, Neja Nedoh. Foto: Ok Luka Koper

KOPER > Lani poleti je bil za koprski ženski odbojkarski kolektiv verjeten črn scenarij. Potem pa se je iz sosednjega Ankarana vrnil Zdravko Jović, ki je prevzel vlogo trenerja in predsednika uprave. Najprej je za silo skrpal oslabljeno ekipo, ki je ostala brez četverice najbolj izkušenih igralk prve postave ter po prvi zmagi v prvenstvu pripeljal novega trenerja Zorana Jerončiča.

“Konec novembra smo dokončno sestavili ekipo in šele tedaj smo začeli z resnimi treningi. Skozi čas se je pokazalo, da nam na določenih igralnih mestih primanjkuje kakovostnih igralk. Po prvi zmagi proti Mislinji smo se dogovorili s priznanim trenerjem Zoranom Jerončičem, saj sam v klubu nisem mogel sedeti na dveh stolih hkrati. Odgovornost je velika, poleg tega ne moreš hkrati načrtovati treninge, jih voditi in usklajevati ostale klubske aktivnosti. Če k tem obveznostim dodam še svojo službo, potem jasno zmanjka časa,” je pojasnil predsednik kluba Jović.

Primerjava dosežkov OK Luka Koper

Letošnja in lanska sezona, letos, članice - prva liga, 9. mesto; pokal - osmina finala; tretja liga zahod - 10. mesto; mladinke -17. mesto; kadetinje - 25. mesto; deklice - 25. mesto. Lani, članice, prva liga - 5. mesto; pokal - polfinale; tretja liga zahod - 5. mesto; mladinke - 25. mesto; kadetinje - 15. mesto, st. deklice - 17. mesto.

Ker je pri odbojki uigranost ključna, je zamuda z začetka sezone odločilno zaznamovala pot do konca. Ekipa je padla v spiralo porazov in se zato znašla pod prevelikim psihološkim pritiskom. Nihanja na posameznih tekmah so bila precejšnja, na domačem igrišču so včasih dekleta že po nekaj zaporednih točkah nasprotnic povsem odpovedala, najprej pri sprejemu. V gosteh so bile nekoliko boljše, saj so bile vsaj za odtenek bolj sproščene.

“Imeli smo težave predvsem pri sprejemu. Na koncu sezone nam je sicer veliko pomagala Lea Šantelj, potem pa se je poškodovala prva igralka Dajana Lucas. Osnovni cilj je bil obstanek. Tokrat so bila na naši strani tudi pravila, saj je druga ekipa mariborskega kluba osvojila prvo mesto v vzhodni skupini druge lige. Ker noben klub ne sme imeti dveh ekip v isti ligi, tokrat ni bilo dodatnih kvalifikacij in je iz prve lige izpadla le zadnjeuvrščena Mislinja. A tudi, če bi se v drugi ligi razpletlo drugače, bi se lahko proti koncu sezone za kvalifikacije še dodatno okrepili z našima nekdanjima igralkama Marino Barič, ki je že obiskovala naše treninge, in Elmino Handanović. Imeli smo finance, a si nismo hoteli nakopati nepotrebnih dodatnih stroškov,” je še pojasnil Jović, ki je s trenerjem članic Jerončičem in njegovim pomočnikom Sebastjanom Mavričem pravočasno predvidel vse možne scenarije.

“Najprej upamo, da bodo v klubu ostala vsa dekleta, ki so si zagotovila obstanek v ligi. Ekipo sta že okrepili igralki, ki sta nazadnje igrali v sosednji Izoli. Gre za obetavni mladi odbojkarici, ki prihajata iz Sarajeva. Sta zelo pridni dijakinji, ki obiskujeta tretji letnik koprske gimnazije. Inga Rajić bo pomagala na položaju centra, Iman Isanović pa bo sprejemalka, a ju čaka še veliko dela,” je zaključil Jovič.

V klubu upajo, da se bodo s trenerjem Jerončičem uspeli dogovoriti za nadaljnje sodelovanje. Medtem dekleta kljub že končani sezoni še naprej trenirajo, in postavljajo bolj stabilne temelje za naslednja leta.

SANDI JERMAN


Najbolj brano