Poleti za vodo na Bujah ne bodo več potrebovali gasilcev

Včeraj so na Bujah, vasici nad Vremsko dolino, praznovali dokončanje prvega odseka vodovoda, s katerim je pitno vodo dobilo 58 prebivalcev vasi Buje.

Kljub dežju so se včeraj na Bujah veselili vode. Foto: Petra Mezinec
Kljub dežju so se včeraj na Bujah veselili vode. Foto: Petra Mezinec

BUJE > “Za nas je to zelo velika pridobitev, saj smo bili do sedaj odvisni od vaškega vodovoda, ki je bil priključen na vir Podcurk nad vasjo. Poraba vode se je od takrat precej povečala, tudi prebivalcev je vse več, saj mladi ostajajo doma,” je o pomenu izgradnje vodovodnega omrežja za vaščane povedala Dragica Tomažič, predsednica vaške skupnosti Buje, kjer so se včeraj veselili odprtja.

V 70. letih so sami zgradili vodovod

Vode včeraj na Bujah ni manjkalo, saj je deževalo. Povsem drugače pa je bilo do sedaj v poletnih mesecih, saj so prebivalci velikokrat ostajali brez vode, zato so jim na pomoč priskočili gasilci iz Košane. “Zelo smo jim hvaležni za vsa ta leta pomoči. Stroške prevoza je krila občine,” je še povedala Tomažičeva.

Pivka praznuje

Danes Občina Pivka praznuje svoj praznik, v spomin na 9. maj 1869, ko je bil na gradu Kalc vseslovenski tabor. Slovesnost s podelitvijo priznanj, ki jih bodo letos prejeli glasbena skupina Ana Pupedan, humanitarna skupina Bejš če ujdeš, Društvo za krajevno zgodovino in kulturo Lipa Pivka in podjetje Jata Emona, bo danes ob 17. uri v Krpanovem domu v Pivki.

V Bujah so do sedaj imeli vodovod, ki so ga vaščani zgradili v 70. letih. Stalna oskrba je bil nujen pogoj za delovanje štirih farm v vasi.

“Vir Podcurk je oddaljen približno dva kilometra iz vasi. Ker pa vir ni močan, se je zajemalo vodo še iz bližnjega potoka. Čeprav je bila voda čista, je predvsem ob neurju v rezervoar pritekla motna,” pove domačin Ivan Morelj.

2,2 kilometra omrežja za Buje

“Ob občinskem prazniku imamo navado, da damo v uporabo kako novo pridobitev. Tokrat so na vrsti Buje, kar me veseli. Voda je vir življenja. Tega smo se resno začeli zavedati šele, ko smo imeli težave z dobavo zdrave in pitne vode,” je povedal pivški župan Robert Smrdelj. Poudaril je še, da brez pomoči denarja iz kohezijskih skladov pri naložbi ne bi šlo.

V letu 2016 in 2017 so obnovili sistem po vasi Buje in vodovod pripeljali do objektov ob državni cesti skozi Vremsko dolino. V sklopu projekta so zgradili 2200 metrov vodovodnega omrežja. Vrednost odseka je znašala 660.000 evrov, od tega je bilo kar 90 odstotkov evropskih sredstev.

Dela so bila sicer nadaljevanje prve faze iz leta 2013, ko so povezali vas Buje z vodovodnim sistemom Malni, iz katerega se s pitno vodo oskrbuje pivška občina.

Izgradnja odseka je le del 36,5 milijona evrov vrednega projekta Oskrbe s pitno vodo v porečju Ljubljanice. 73 odstotkov denarja zagotavlja kohezijski sklad, 14 odstotkov občini Pivka in Postojna, 13 odstotkov pa državni proračun.

V pivški občini so do sedaj že postavili 21 kilometrov vodovodnih cevi, še trije kilometri pa jih čakajo.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano