Zaradi ugrezanja po rudarjenju na novo zgradili razmajane oporne zidove

Komunala končuje gradnjo mogočnih, približno 200.000 evrov vrednih opornih zidov, ki pred ugreznitvijo varujejo Prešernovo ulico. Ker se stoletno znatno posedanje tal po zapori rudnika umirja, naj bi zidovi ta del mesta varovali več desetletij.

Obnova podpornih zidov naj bi varnost temu predelu Idrije 
zagotovila vsaj za desetletje. Foto: Saša Dragoš
Obnova podpornih zidov naj bi varnost temu predelu Idrije zagotovila vsaj za desetletje. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA >Preteče zevajoče razpoke na opornem zidu, ki varuje Prešernovo ulico pred ugreznitvijo na pošto in avtobusno postajo, so več let priganjale k sanaciji. Ker je država Idriji v minulih dveh letih odtegnila izplačilo sicer z zakonom predpisane odškodnine za odpravo posledic rudarjenja, je zaključek pred leti delno opravljene sanacije Prešernove ulice moral čakati.

Varen in na pogled estetski zid

Delavci Komunale te dni končujejo zgodaj spomladi začeto, dolgo načrtovano sanacijo zaradi ugrezanja po rudarjenju nevarno razpokanih opornih zidov med pošto in avtobusno postajo in Prešernovo ulico nad njima. Pravzaprav so mogočno, več deset metrov dolgo in do 20 metrov visoko kamnito zložbo z vmesnimi betoniranimi oporami zgradili na novo.

Približno 200.000 evrov vredno gradnjo naj bi plačali s sredstvi za odpravo rudarske škode. To naj bi država Idriji letos znova izplačala.

Sočasno so izpred pošte odstranili rudniško izvozno kolo jaška Inzaghi. “Vrnili ga bomo na mesto, kjer je bilo na Prešernovi ulici prvotno postavljeno. Prej bomo nadomestili propadle dele. Za peskanje smo tudi že dogovorjeni,” je povedal vodja naložbe Peter Černilogar.

Na pogled lep oporni zid in kolo, ki bo nad njim poslej od daleč vidna značilnost rudarskega mesta, bosta dala središču Idrije lepši izgled. V prvi vrsti pa varnost.

Do polovice ugreznjen vhod v vodni rov

Čeprav direktor Rudnika v likvidaciji Marko Cigale zagotavlja, da se ugrezanje Idrije umirja, se je v zadnjega pol stoletja ta del mesta “znižal” za slabega pol metra. “Meritve vijakov opornih nog stolpa jaška Delo so pokazale posedek za 44 centimetrov v primerjavi z meritvami leta 1967,” Cigale navaja uradne meritve za jašek, ki leži streljaj od središča Idrije. V omenjenem zidu pa je, razen zevajočih razpok (tudi na avtobusni postaji in bližnjih zgradbah), ugrezanje kazal le še do polovice viden bivši vhod v nekdanji rudniški vodni rov.

Monitoring, v okviru katerega spremljajo posedke z mrežo geodetskih opazovanj, kaže, da so se horizontalni premiki na območju avtobusne postaje v zadnjih dveh letih razpolovili na pol centimetra letno. Nad njo, pri kompresorski postaji, na Prešernovi ulici, so dvakrat večji. Pač pa sta se najbolj načeta bloka v bližini (Helenca in Rožna ulica) lani posedla le še za dva milimetra.

Kljub temu, da nekaj milimetrov dodajo še vertikalni premiki, je oporni zid zgrajen za več desetletno varnost tega dela Idrije.

Nadaljeval bo Koling

Oporni zid, ki se vleče vse od turističnega rudnika, preko parkirišča v Barbarah do avtobusne postaje, je veliko daljši in je, navkljub vzdrževanju s plombami, podobno načet tudi pod Barbarami.

Tu bo z deli oziroma z gradnjo garažne hiše, Sparove trgovine in sanacijo okolja nadaljeval Kolektor Koling. Začetek del je napovedal že minulo jesen, a je gradbeno dovoljenje za naložbo, ki bo povsem spremenila ta del Idrije, dobil šele minuli teden.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano