V novi številki Primorskih novic preberite

Ilirskobistriška občina želi spodbuditi nove zaposlitve, obenem pa znižati cene zemljišč v industrijski coni v Ilirski Bistrici. K temu naj bi pripomogel nov pravilnik o dodeljevanju finančnih spodbud za pospeševanje razvoja gospodarstva v občini, ki ga je na zadnji seji sprejel občinski svet.

Z novim pravilnikom o finančnih spodbudah gospodarstvu  
naj bi znižali cene zemljišč v prazni industrijski coni v Ilirski  
Bistrici in tako spodbudili podjetnike, da jih kupijo. Foto: Katja Kirn Vodopivec
Z novim pravilnikom o finančnih spodbudah gospodarstvu naj bi znižali cene zemljišč v prazni industrijski coni v Ilirski Bistrici in tako spodbudili podjetnike, da jih kupijo. Foto: Katja Kirn Vodopivec

Bivši zaposleni v podjetju Lipica turizem so na sodišču povedali svojo zgodbo

Potem ko je Kobilarna Lipica z najemno pogodbo prevzela hotele, opremo, gostinsko dejavnost, osnovna sredstva in golf igrišče, s katerim je prej upravljalo podjetje Lipica turizem, ki je zdaj v stečaju, ni poskrbela za delavce. Osem odpuščenih zaposlenih zdaj na delovnem sodišču dokazuje, da so jih v Lipica turizmu odpustili po krivici in da bi jih morala Kobilarna Lipica zaposliti.

Znane so prve ocene škode, ki bo višja kot pred dvema letoma

Spomladanska pozeba, s katero so se od minulega četrtka do sobote soočali sadjarji, vinogradniki in pridelovalci zelenjave po vsej državi in tudi na Primorskem, je povzročila precej škode. To bodo ocenjevali še v prihodnjih dneh, prve ocene pa strokovnjaki že imajo.

Na prodajnih mestih po vsej Sloveniji je od jutri na voljo posebna izdaja Primorskih novic - 7. val Intervjuji, zbirka 14 intervjujev, ki so jih z zanimivimi sogovorniki z najrazličnejših področij skoraj v celoti ustvarili novinarji in novinarke Primorskih novic.

Obalnemu domu upokojencev bi pripojili enoto v Olmu

Vse glasnejše so informacije, da naj bi v prihodnje koprsko enoto Doma upokojencev Ptuj pripojili k Obalnemu domu upokojencev Koper. Vpleteni so v izjavah še dokaj previdni, ne zanikajo pa, da se že intenzivno pogovarjajo o možnosti združitve pod eno upravljalsko streho.

Zgodovinska slovensko-italijanska maša v Piranu

“Odkar sem pred 17 leti prišel v Piran, sem si prizadeval, da bi imeli skupno mašo ob prazniku sv. Jurija, ki bi združila vse Pirančane - tiste, ki so odšli, tiste, ki so ostali, in tiste, ki so na novo prišli. Letos je prvič po šestdesetih letih za to dozorel čas,” je bil vesel piranski župnik Zorko Bajc.

Javorje v drevoredu so morali stlačiti v “cvetlične lončke”

V prenovljenem Brunovem drevoredu so pred dnevi zasadili nadomestna drevesa. Čeprav so luknje zanje tik pred zdajci razširili, občinska komisija za drevesnine, delavci Komunale Tolmin in člani društva Dor za razvoj in ohranjevanje Tolmina menijo, da rastišča niso ustrezna. Sprašujejo se, ali bodo drevesa sploh preživela. Na občini pravijo, da so imeli na pločniku malo manevrskega prostora, toda po zagotovilu poznavalcev naj bi bilo z drevesi vse v redu. S svojo (ne)rastjo bodo razkrila, kdo ima prav.

Novogoričani bodo predlagali in tudi sami izbirali

Letos bodo prebivalci novogoriške občine prvič lahko sami odločali, za katere manjše naložbe naj občina porabi skupno 250.000 evrov. Maja bodo začeli začeli zbirati predloge, o njih se bodo odločali jeseni.

Je bila izbira direktorja politična?

Komunalno stanovanjsko podjetje d.d. Sežana ima novega direktorja. To je diplomirani ekonomist Franko Šabec iz Hruševja pri Postojni. Nadzorni svet ga je imenoval za mandat petih let, izbral pa med osmimi prijavljenimi kandidati.

Vojakom so ukradli prikolici

Iz kampa Slovenske vojske so neznanci v noči na ponedeljek odpeljali dve popolnoma novi kamp prikolici, vredni skupno 30.000 evrov. Tatovi so bili minuli konec tedna uspešni tudi v Ajdovščini, kjer so vlomili v trgovino z računalniško opremo, in v Izoli, kjer so iz kombija odnesli 5000 evrov vreden plen.

Sojenje rektorju se še ni začelo

Na koprskem okrajnem sodišču sta si kljuko sodne dvorane danes podajala rektor Univerze na Primorskem (UP) Dragan Marušič in nekdanji direktor Znanstveno raziskovalnega središča Univerze na Primorskem (ZRS UP) Darko Darovec. Sodnica Melita Černe je razpisala dve obravnavi, povezani z dogajanjem na univerzi. Z zaslišanjem prič se je nadaljevalo sojenje Darovcu. Sojenja Marušiču in odvetniku Velimirju Cugmasu pa ni bilo.

Niso se še zagovarjali

Po treh urah branja razpisa za evropski denar in drugih dokazov se je danes končala obravnava v sojenju Rajku Hrvatiču in šestim soobtoženim, ki jim tožilstvo očita, da so pri gradnji nove igralnice pod Škofijami ogoljufali blagajno Evropske unije za dobrega četrt milijona evrov. Obtoženi se včeraj še niso zagovarjali, ker tožilka še ni spremenila obtožnice.


Najbolj brano