V Veliki Britaniji v pianinu odkrili zaklad

V grofiji Shropshire v osrednji Angliji so v pianinu našli več sto zlatih in srebrnih novcev iz viktorijanske dobe. Novce je v pianinu, ki ga je v dar prejela neka šola, našel uglaševalec. Ker so bile oblasti neuspešne pri iskanju lastnika tega zaklada, si bosta nagrado za najdbo razdelila šola in uglaševalec.

Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay.Com
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay.Com

LONDON > Kar 913 angleških funtov in šilingov, ki datirajo v obdobje med letoma 1847 in 1915, je bilo najdenih že pred božičem. Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP gre za doslej verjetno največjo tovrstno najdbo v Veliki Britaniji. Oblasti so novce označile kot zaklad, kar je sicer "rezervirano" za novce, stare najmanj 300 let.

Novce so odkrili potem, ko je šola poklicala uglaševalca, da uglasi pianino, ki ga je prejela v dar. Ker so se mu zdele tipke nekoliko toge, jih je odstranil in pod njimi našel zaklad.

Strokovnjaki iz Britanskega muzeja, ki so ovrednotili najdbo, menijo, da so bili novci zbrani tekom več desetletij, v pianino pa skriti v poznih 20. letih minulega stoletja kot reakcija na veliko depresijo ali dogodke, ki so pripeljali do druge svetovne vojne. Koliko natanko so vredni, v muzeju ne vedo, a po besedah Petra Reavilla pričakujejo, da več sto tisoč funtov. Po poročanju nekaterih časnikov naj bi bila najdba vredna med 300.000 in 500.000 funtov.

Oblasti so po pisanju AFP poskušale najti lastnika. Oglasilo se je približno 40 domnevnih lastnikov, a se je izkazalo, da nobeden od njih ni resnični lastnik zaklada. Najdbo bo ocenil odbor za vrednotenje najdb, ki bo tudi določil višino nagrade najditeljema. Par, ki je šoli podaril pianino, tega je imel v lasti več kot 30 let, nagrade ne bo dobil.

STA


Najbolj brano