Raziskave v družbi človeških ribic

Magdalena in Pivka jama - dve iz sistema Postojnske jame - sta zdaj povezani. Potapljača Igor Vrhovec in Sebastjan Gantar sta preplavala sifon med njima in odkrila dobrih sto metrov novih rovov.

Jamska potapljača Igor Vrhovec in Sebastjan Gantar sta 
raziskala povezavo med Magdaleno in Pivko jamo.  Foto: Matej Zalokar
Jamska potapljača Igor Vrhovec in Sebastjan Gantar sta raziskala povezavo med Magdaleno in Pivko jamo.  Foto: Matej Zalokar

POSTOJNA >Postojnsko jamo tvori sistem več jam, ki skupaj merijo kar 24.120 metrov rovov. Ustvarila jih je reka Pivka, ki ponikne v Postojnski jami, nato pa skozi Otoško, Magdaleno, Črno in Pivko jamo teče proti Planinski jami, iz nje pa pride na površje kot Unica. Posamezne jame v postojnskem sistemu so povezane večinoma z zalitimi rovi, ki so jih že raziskali, Magdalena in Pivka jama pa sta bili doslej povezani le z umetno izkopanim rovom. Prejšnji teden so jamarji razkrili še podvodno naravno povezavo.

“Povezava med jamama je dolga 420 metrov, od tega je 170 metrov rovov pod vodo. Na začetku je kratek sifon, nato sva 250 metrov plavala z glavo nad vodo, na koncu pa je še en sifon,” je pot opisal Igor Vrhovec, ki se je v jami potapljal skupaj s Sebastjanom Gantarjem. Obema pa so med raziskovanjem delale družbo številne človeške ribice, ki živijo v podzemnih vodnih rovih ter se zadržujejo pri dnu in ob stenah.

V akciji je sodelovalo še sedem jamarjev iz društev iz Rakeka in Postojne, vsak od njih pa je v jamo nesel kar 50 kilogramov opreme - jeklenke, regulatorje, uteži in vso drugo potapljaško opremo, podvodne svetilke, akumulatorje ...

Povezavo med Magdaleno in Pivko jamo so skušali jamski potapljači najti že leta 1973, ko so preplavali le prvi sifon. “Nato nihče ni več niti poskusil nadaljevati. Zdaj pa je z napredkom potapljanja in tudi boljšo opremo to lažje. Odkrila sva dobrih sto metrov novih rovov,” pravi Vrhovec 44 let po prvem poskusu povezave.

Jamarji in potapljači so tako v postojnskem jamskem sistemu zbrisali še en vprašajček. Večji vprašaj in izziv pa ostaja povezava do Planinske jame. “Gre za 800 metrov zračne razdalje, a ker rovi niso ravni, to verjetno pomeni kakih 1500 metrov rovov,” ocenjuje Vrhovec. V Planinski jami so pred dvema letoma že raziskali približno 500 metrov, lani se - ker je bila reka onesnažena - vanjo niso podali, naslednje potope pa načrtujejo maja ali junija. Če oziroma ko jim bo uspelo Postojnsko jamo in Planinsko jamo povezati, bomo dobili sistem, dolg več kot 31 kilometrov.

HELENA RACE


Najbolj brano