Po svetu so se izdatki za obrambo ponovno povečali

Že drugo leto zapored so se leta 2016 izdatki za obrambo povečali, v danes objavljenem poročilu navaja Stockholmski inštitut za mirovne raziskave (Sipri). Lani so po svetu vojaštvu namenili 1580 milijard evrov. Med glavnimi petimi državami sta izdatke za vojsko relativno najbolj povečali Rusija in Indija, med vsemi državami pa Latvija.

Že drugo leto zapored so se leta 2016 izdatki za obrambo 
povečali. Foto: Arhiv Sv
Že drugo leto zapored so se leta 2016 izdatki za obrambo povečali. Foto: Arhiv Sv

STOCKHOLM > Vodilnih 15 držav je za orožje skupno namenilo kar 1360 milijard dolarjev (1270 milijard evrov), kar predstavlja 81-odstotni delež skupnih izdatkov vseh držav, povzema poročilo avstrijska tiskovna agencija APA.

Medtem ko sta Kitajska in Rusija med letoma 2007 in 2016 svoje izdatke povečali za 118 oziroma 87 odstotkov, so jih v Italiji zmanjšali za 16 odstotkov, Veliki Britaniji za 12 odstotkov in ZDA pa za približno pet odstotkov.

ZDA za obrambo namenile 611 milijard dolarjev

ZDA so po izdatkih za vojsko sicer še vedno na prvem mestu. Obrambi so namenile 611 milijard dolarjev. V primerjavi z letom 2015 se je izdatek povečal za 1,7 odstotka. Sipri glede na lansko povečanje ocenjuje, da bodo ZDA prenehale z varčevanji na področju obrambe. V primerjavi z drugimi svetovnimi velesilami pa so ZDA vseeno bolj skromne z dvigom prispevkov.

Kitajska je lani za 5,4 odstotka povečala svoje izdatke za vojsko in skupno namenila 215 milijard dolarjev. S tem je največja država vzhodne Azije daleč pred ostalimi v tej regiji po višini izdatkov za obrambo. Na območju vzhodne Azije in Oceanije so države za vojsko skupno namenile 4,6 odstotka več kot leta 2015, kar pa je verjetno tudi posledica povečanja napetosti okoli otokov v Južnokitajskem morju ter na Korejskem polotoku.

Tudi izdatki Rusije so se povečali in sicer za 5,9 odstotka na 69,2 milijarde dolarjev. S tem je Rusija prehitela Savdsko Arabijo, ki je izdatek kljub številnim konfliktom v regiji zmanjšala za kar 30 odstotkov na 63,7 milijarde dolarjev.

Zaradi vedno nižjih cen nafte pa si savdska kraljevina podobno usodo deli tudi z drugimi državami, ki so odvisne od izvoza te surovine. Med njimi je Venezuela zmanjšala izdatke za obrambo za 56 odstotkov, Južni Sudan za 54 odstotkov, Azerbajdžan in Irak pa za 36 odstotkov.

Evropske države so povečale izdatke

Na petem mestu po izdatkih sledi Indija, ki je lani obrambi namenila 55,9 milijarde dolarjev, kar je 8,5 odstotka več kot leta 2015. Sledi ji Francija s 55,7 milijarde dolarjev. Med top 11 sta se znašli še Velika Britanija z 48,3 milijarde dolarjev in Nemčija z 41,4 milijarde dolarjev.

Izdatke so gledano relativno najbolj povečale druge evropske države. V svetovnem merilu vodi Latvija, ki je izdatke dvignila za 44 odstotkov, sledi Bocvana s 40 odstotki in Litva z 35 odstotki. Obe baltski državi občutita Rusijo kot grožnjo in sta zato okrepili svoje vojaške izdatke, je dejal strokovnjak pri Sipri Siemon Wezeman.

Inštitut je izpostavil še Italijo, ki je lani izdatke povečala za 11 odstotkov na 27,9 milijarde dolarjev. To pa zaradi podpiranja domače oborožitvene industrije, so pojasnili.

Kot je še razvidno iz danes objavljene razpredelnice na spletni strani inštituta, je tudi Slovenija rahlo povečala svoje izdatke. Leta 2015 je tako za obrambo namenila 361 milijonov evrov, lani pa 365 milijonov.

STA


Najbolj brano