Mesec kulinaričnih razvajanj

Vipavska dolina se sredi pomladi vsako leto prebudi s tradicionalnim festivalom vina in kulinarike Okusi Vipavske. Do 21. maja bo v dvajsetih restavracijah, gostilnah in domačijah mogoče preizkusiti in okušati domače okuse. Vrhunec bo 14. in 15. maja v dvorcu Zemono.

Utrinek z enega od minulih festivalov. Foto: Leo Caharija
Utrinek z enega od minulih festivalov. Foto: Leo Caharija

VIPAVSKA DOLINA > Na pokušine vipavskih jedi in vin med 21. aprilom in 21. majem vabijo restavracije, gostilne in domačije Arkade, Izvir Hublja, Cejkotova domačija, Podfarovž, Faladur, Tratnik, Anja, Gold Club, Majerija, Pri Lojzetu, Sivi Čaven, Grad Kromberk, Dam, Mama, Rahela, Ošterija Branik, Ošterija Žogica, Lisjak 1956, Primula in Saksida z vrhuncem 14. in 15. maja v dvorcu Zemono.

Podrobne opise ponudbe je mogoče najti na spletni strani Okusi Vipavske.Tanja Krapež, ki vodi projekt pri Razvojni agenciji ROD Ajdovščina, je prepričana, da je ponudba vsako leto bolj raznolika. “Verjamem, da bodo tudi letos gostje iz vseh koncev spoznali našo dolino s široko ponudbo, ki jo predstavljajo gostinci in nadgrajujejo vinarji s svojimi vini,” je povedala.

Število sodelujočih se povečuje, saj je vsako leto vse več tistih, ki v projektu najdejo svojo priložnost. Letos se je devetnajstim kulinaričnim mojstrom pridružila tudi Jasmina Črv Čermelj iz Gostilne Sivi Čaven v Potočah, ki se ponaša z več kot 120-letno tradicijo, saj deluje že vse od leta 1895. “Vključili smo se predvsem zaradi prepričanja, da je v slogi moč, kar je pri promociji Vipavske doline in vipavskih jedi pomembno. Če vsak doda svoj delček, nastane celota, ki vsakemu nekaj prinese,” je povedala.

V Gostilni Sivi Čaven niso imeli velikih težav pri sestavi posebnih vipavskih jedilnikov, saj njihova ponudba sloni prav na značilnih vipavskih jedeh. Mnoge med njimi še danes pripravljajo po starih receptih. “Jedilniki so narejeni na osnovi izkušenj. Ponudbo smo zaokrožili tako, da se na krožniku prepletajo tradicionalne, sodobne gurmanske in tudi sezonske jedi. Vipavske jedi temeljijo predvsem na zelenjavi in zeliščih, ki jih dobimo na domačem vrtu in v naravi. Tako zagotovimo svežino in kakovost, da nastane dobra jed. Ker pa je Vipavska dolina znana po burji in moramo biti Vipavci zato močni, na jedilniku ne manjkajo niti močnejše mesne jedi, predvsem iz svinjine,” je še pojasnila Jasmina Črv Čermelj. AT


Najbolj brano