Klekljalo jih je 50 iz vse Slovenije

Rojstni dan Maksa Fabianija so letos v Štanjelu obeležili z Dnevom Fabianijeve čipke. Skupaj je klekljalo približno 50 deklet in žensk iz vse Slovenije. Kulturno društvo Kalunca in Zavod Komenski Kras sta želela z dogodkom razširiti zgodbo o Fabianijevi čipki. Vzorec zanjo je arhitekt izdelal leta 1922, prt pa so nato podarili kraljici Jeleni Savojski ob obisku novopriključenega primorskega ozemlja.

Klekljarice znajo izdelati čipko za različne namene. Foto: Petra Mezinec
Klekljarice znajo izdelati čipko za različne namene. Foto: Petra Mezinec

ŠTANJEL > “Zaenkrat lahko govorimo le o eni Fabianijevi čipki, mogoče pa jih je narisal še več,” je v soboto povedala Neža Bandel, ki je bila skupaj s Kulturnim društvom Kalunca glavna pobudnica 1. Dneva Fabianijeve čipke v Štanjelu.

Skupaj bodo klekljali prt

Cilj sobotnega celodnevnega dogajanja je bil spodbuditi klekljarice, da bi se spoprijele z motivom, ki ga je narisala Rosita D'Ercoli. Ker original ni ohranjen, si je pri tem vzela kar nekaj svobode, glavno besedo pa imajo, tako kot pri Fabianijevi čipki, krizanteme. Fabiani sicer ni bil prvi, ki je uporabil krizanteme, prvi vzorec iz idrijskega muzeja je iz leta 1905.

“Prvi prt nameravamo podariti štanjelski razstavi o Maksu Fabianiju, kasnejše pa bomo podarili tudi drugim ustanovam,” pojasni Neža Bandel.

V Štanjelu klekljarice tokrat niso izdelovale prta - pri izdelavi skupne čipke se morajo namreč uskladiti glede uporabe sukanca in tehnike -, ampak cvetlične vzorce prav v poklon Fabianijevemu rojstnemu dnevu.

Bodo pa delavnico organizirali v okviru Festivala kamna sredi junija. “Danes smo razdelili posamezne vzorčke krizantem, ki jih bomo nato povezali v skupni prt,” je še dodala Bandlova.

Ustvarjalo je 50 klekljaric

“V zavodu Komenski Kras smo z veseljem podprli pobudo. S skupnimi močmi lahko nastane dogodek, ki ima velik potencial. Z današnjim obiskom smo zelo zadovoljni,” je bila nad dogajanjem navdušena Polona Abram, direktorica Zavoda Komenski Kras.

Prvi Dan Fabianijeve čipke je v soboto privabil v Štanjel približno 400 obiskovalcev. Med njimi je bilo približno 50 klekljaric, ki so prišle s Krasa in z Goriškega, pa iz Istre, Zasavja in Dolenjske. PETRA MEZINEC


Najbolj brano