Ob okrepljeni varnosti Francozi volijo novega predsednika

V Franciji je ob okrepljeni varnosti prvi krog predsedniških volitev, na katerih skoraj 47 milijonov volilnih upravičencev izbira naslednika Francoisa Hollanda. Gre za ene najbolj negotovih volitev v Franciji v več desetletjih, saj so štirje kandidati dokaj izenačeni. Glasove je oddala že večina od enajstih kandidatov in Hollande.

Pariz Foto: Andrej Guštin
Pariz Foto: Andrej Guštin

PARIZ > Do 12. ure se je volitev po podatkih notranjega ministrstva udeležilo 28,5 odstotka volilcev, kar je skoraj enako kot na volitvah leta 2012, ko je bila ob isti uri v prvem krogu volilna udeležba 28,3-odstotna.

Francoski časnik Le Figaro na svoji spletni strani poroča, da so v kraju Besancon na vzhodu države evakuirali volišče zaradi praznega, ukradenega vozila, parkiranega pred voliščem s prižganim motorjem in ponarejenimi registrskimi tablicami. Vozilo preiskujejo strokovnjaki za eksploziv.

Glasove je oddala že večina od enajstih kandidatov. Sredinski Emmanuel Macron, ki mu ankete danes napovedujejo največjo podporo, je svoj glas oddal v mestni hiši obmorskega mesta Le Touquet severno od Pariza. Z njim je na volišče prišla njegova soproga Brigitte, s katero sta se v mestni hiši pred leti tudi poročila.

Incident z aktivistkami

Skrajno desna Marine Le Pen je medtem glasovala v mestu Henin-Beaumont, ki velja za utrdbo njene Nacionalne fronte. Na volišču so jo spremljali številni novinarji in fotografi, poroča francoski časnik Le Figaro.

V bližini volišča, kjer je glas oddala skrajna desničarka, je prišlo do incidenta, v katerem so se skušale aktivistke skupine Femen tik pred prihodom Le Penove prebiti na volišče. Policija je več protestnic aretirala.

V prestolnici je nekaj pred 12. uro volil tudi že kandidat Republikancev Francois Fillon, ki ga je v predvolilni kampanji zaznamovala afera glede domnevne fiktivne zaposlitve njegove soproge Penelope. Slednja je na drugem volišču glasovala že pred tem.

V mestu Trappes blizu prestolnice pa je nekaj pred deseto uro glasoval tudi kandidat socialistov Benoit Hamon, ki mu ankete ne napovedujejo najboljšega rezultata. Novinarjem je dejal, da je miren. “Če narediš dobro kampanjo, kakršno smo tudi naredili, ti ni treba ničesar obžalovati,” je poudaril.

Glasoval je tudi že nekdanji premier iz vrst socialistov Manuel Valls, ki ga na primarnih volitvah levice premagal Hamon.

Izenačeni kandidati

Na volitvah svojega naslednika pa je glas v mestu Tulle oddal tudi že socialist Francoise Hollande, ki se je, kot je v njegovi navadi, rokoval in pogovoril s tamkajšnjimi prebivalci. V Tullu je bil sicer Hollande med letoma 2001 in 2008 župan. Ob izhodu iz volišča so mu ljudje tudi zaploskali.

V pogovoru z novinarji je Hollande dejal, da ga malo stiska pri srcu, “kot vsakič, ko so volitve.” Vendar pa je kasneje priznal, da je tokrat, ko ne kandidira, teže. “Treba je živeti brez nostalgije, vedno je treba živeti z upanjem in voljo.” Francozom je zagotovil tudi, da je za varnost poskrbljeno.

V zadnjih tednih je sicer četverica kandidatov - poleg Le Penove, Macrona in Fillona še levičar Jean-Luc Melenchon - v anketah postala izjemno izenačena, z nekaj več ali manj kot 20-odstotno podporo. Glede na zadnje objavljene raziskave pred volilnim molkom naj bi se sicer v drugi krog, ki bo 7. maja, uvrstila Macron in Le Penova.

Približno 66.000 volišč po državi se je odprlo ob 8. uri. V večjih mestih bodo ostala odprta do 20. ure, drugod pa do 19. ure. Že v soboto so lahko svoj glas oddali prebivalci francoskih čezmorskih ozemelj.

Volitve v času izrednih razmer

Gre za prve volitve, ki potekajo v času izrednih razmer, ki so v državi v veljavi od terorističnih napadov novembra 2015. Za varnost skrbi več kot 50.000 policistov, ob podpori 7000 vojakov, ki so sicer del varnostne operacije, vzpostavljene po terorističnih napadih januarja 2015.

Tudi volilna kampanja se je iztekla v znamenju terorističnega napada, v katerem je v četrtek zvečer napadalec na Elizejskih poljanah v Parizu ubil policista. Pariške oblasti so zato vsakemu volišču ponudile možnost dodatnega varovanja.

Francoske televizije bodo prve ocene izida volitev objavile po zaprtju volišč ob 20. uri. Če bodo rezultati vodilnih kandidatov zelo tesni, ni gotovo, da bosta s tem že znana finalista, ki se bosta pomerila v drugem krogu. Ob zbiranju rezultatov bodo nato zvečer redno dopolnjevali predvidene izide.

Na pariški železniški postaji Gare du Nord je včeraj policija aretirala moškega z nožem, kar je povzročilo paniko med ljudmi. Na postajo je prišel moški z nožem, na katerega je bila takoj opozorjena policijska patrulja, ki ga je tudi nemudoma aretirala, je povedal neimenovani policijski vir. Pri tem ni bil nihče poškodovan, postaja je ostala odprta. Po navedbah drugega policijskega vira je aretacija sprožila paniko med številnimi potniki, ki so v begu pustili svojo prtljago sredi postaje.

STA


Najbolj brano