Po toči v istem vinogradu še pozeba

Napovedi o močni pozebi se na Krasu sinoči na srečo niso povsem uresničile, saj termometer ni padel povsod pod ničlo. Je pa mraz udaril prav tam, kjer je lani uničujoče tolkla že toča - v Hruševici pri Štanjelu.

Najbolj so prizadete mlade trte zgodnejših sort, ki so že 
močno odgnale. Foto: Marjan Mržek
Najbolj so prizadete mlade trte zgodnejših sort, ki so že močno odgnale. Foto: Marjan Mržek

HRUŠEVICA >Da, iste trte, ki jih je lani stolkla toča, je danes ponoči prizadela še pozeba,” je zjutraj žalostno pripovedoval Marjan Mržek iz Hruševice. “Trte, ki jih je lani prizadela toča, so bile ranjene in zdaj v slabši kondiciji, zato jih bo pozeba še bolj prizadela,” je še pojasnil.

Na srečo mraz tokrat ni udaril po vseh vinogradih, temveč - kar se zgodi dokaj redko - po višje ležečih. Tudi vse sorte niso enako prizadete: “Malvazija, ki odganja kasneje, je ostala. najbolj je bil na udaru refošk,” je še povedal Mržek. Sam ocenjuje, da je v najbolj prizadetem vinogradu poškodovana četrtina poganjkov.

Kolikšno škodo je povzročila včerajšnja pozeba, še ni znano, bo pa vsekakor manjša, kot so se, glede na vremenske napovedi, bali Kraševci. Marsikje se namreč temperatura ni spustila pod ledišče. “Mnogi so tudi preventivno škropili z aminokislinskimi pripravki, ki malce dvignejo ledišče,” je povedala Majda Brdnik, specialistka za vinogradništvo v Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica, ki spremlja vinogradništvo na Krasu in so jo vinogradniki že pred napovedano pozebo poklicali za nasvet. “Na srečo s pozebo ni bilo tako, kot smo se bali. Prizadela je predvsem ozek pas okrog Hruševice. Koliko škode je povzročila, si bomo pogledali v ponedeljek, ko bodo posledice bolj vidne kot danes,” je še dodala.

Precej škode pa bo v brkinskih sadovnjakih, saj so tam temperature ponekod padle tudi do pet stopinj pod ničlo.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano