Radivoj Velušček med častne občane

Letos bo Občina Kanal, ki že drevi obeležuje svoj praznik, dobila naslednjega častnega občana. A ne gre za koga iz kulturne sfere, kot velja za dosedanje, pač pa za vodjo društva azbestnih bolnikov Radivoja Veluščka.

Radivoj Velušček
Radivoj Velušček 

KANAL > Predlagatelji odlikovanja poudarjajo, da predsednik Društva obolelih zaradi azbesta Radivoj Velušček vseh dvajset let, kar mu predseduje, “dela v dobro obolelih na občinski ravni in v širše.”

Zaslužen je za ozaveščanje javnosti o posledicah rabe azbesta, častni naziv pa si po presoji predlagateljev zasluži tudi zaradi sodelovanja “s priznanimi strokovnjaki pri iskanju novih načinov hitrejšega odkrivanja najtežjih azbestnih obolenj.”

Nagrade občine bodo letos dali zdaj predsedniku, prej pa aktivnemu članu društva upokojencev Kanal Francu Komacu ter strelcu z zračnim orožjem Henriku Valentinčiču. Priznanja pa je svet občine sklenil podeliti imetnici Okrepčevalnice Tanja Tanji Gabrijelčič, predsedniku športnega društva Morsko Radenku Simiću ter tekaču iz Deskel Albertu Lazarju.

Vendar ko se nagrajenec, ki je tudi sam hudo bolan in je med drugim s svojo zgodbo večkrat javno pojasnil, kakšno gorje delajo rakotvorna vlakna, danes ozre na zadnjih dvajset let, ugotavlja, da je prav odkrivanje teh obolenj pri nas najbolj šibka točka: “S tem nikakor ne moremo biti zadovoljni. Ni sistemsko urejeno.” Oboleli zaradi azbesta nimajo v zdravstvenem sistemu nobene prednosti, čeprav je jasno, kaj tvegajo, podvrženi so čakalnim vrstam, niso ločeno preverjani in tudi verifikacija bolezni po oceni Veluščka še vedno traja dolgo, čeprav tudi mezoteliom danes ne pomeni nujnos korajšnje smrti. Torej bolezen, ki je prizadela tudi njega in je, pravi, prišla v številne hiše v kanalski Čargovi ulici, kjer sam biva.

Kar je po besedah sogovornika “še kar primerno rešeno,” pa je socialna varnost obolelih. “Takrat smo se bali, kaj bo z nami, ker bo delovnih mest manj, mi pa bomo nezaposleni in nezaposljivi,” se spominja Velušček. Nastala pa je zakonodaja, ki seveda ne more nadomestiti zdravja, a omogoča tudi predčasno upokojevanje obolelih delavcev Salonita in izplačevanje odškodnin obolelim. Veluščku predlagatelji odlikovanja priznavajo, da je tvorno sodeloval pri snovanju osnovnega predpisa in bil vedno “v pripravljenosti” kasneje, ko se je zakonodaja dopolnjevala in je država naposled nekatere pravice do danes omejila. In kot so zapisali, se je tudi izplačevanje odškodnin obolelim izboljšalo ravno po imenovanju Veluščka v medresorsko komisijo za odpravljanje posledic dela z azbestom.

Pripisujejo pa mu še zasluge za delovanje društva, ki je med drugim dobilo status posebnega pomena na področju zdravstva. Obolelim nudi že psihično oporo, hkrati pa šolo zdravega življenja, predavanja z zdravstveno in ekološko tematiko in rekreativni program. AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano