Nekdanji župan Josip Bajc bo častni občan

Drevi ob 19.30 uri bo v postojnskem kulturnem domu slovestnost ob občinskem prazniku. Na njej bodo podelili letošnje nagrade, eno od treh posmrtno. Pokojni politik, nekdanji župan Josip Bajc bo postal častni občan.

Josip Bajc Foto: Daniel Novakovic
Josip Bajc Foto: Daniel Novakovic

POSTOJNA > “Sprva je deloval na področju gozdarstva. S svojim delom in angažiranostjo se je zavzemal predvsem za pravičnost in dobro gospodarjenje z naravnimi viri,” so na občini zapisali o začetkih javnega delovanja lani, v 67. letu starosti preminulega Josipa Bajca. Drevi, ko bo Postojna praznovala, mu bodo namreč posthumno podelili najvišje občinsko odlikovanje, naziv častnega občana. Hkrati je svet občine sklenil s priznanjem 23. april počastiti Romano Tiselj in z zlatim priznanjem člane leta 2005 nastalega postojnskega društva ljubiteljev starodobnih vozil.

Zavzemal se je za podeželje

Josip Bajc je vajeti v Postojni prevzel ob prvem valu nastajanja novih občin, leta 1994. Položaj je ohranil dva mandata zapored. Kot se spominjajo v občinski upravi, je med drugim pomagal izboljšati nezavidljiv finančni položaj občine. Predvsem pa so mu hvaležni za ključno vlogo pri zagotavljanju preskrbe s pitno vodo na Postojnskem, kjer v nekaterih vaseh dotlej niso imeli dostopa do javnega vodovoda.

Program drevišnje slovesnosti bodo sooblikovali MePZ Postojna, učenci Glasbene šole Postojna ter recitatorki Teja Čeč in Tjaša Cej. Za uvod bo pred vhodom v kulturni dom zaigrala Postojnska godba 1808.

Sredi prvega od svojih dveh županskih obdobij, leta 1996, je bil Bajc na listi SLS izvoljen v državni zbor. Tam je politik, ki je zasedal tudi vidnejše položaje v stranki, deloval na več področjih. Med drugim je bil podpredsednik komisije za poslovnik ter član komisije za lastninsko preoblikovanje in privatizacijo oziroma ustavne komisije in nekaterih odborov.

Leta 2004 pa je bil znova izvoljen za predstavnika vseh državljanov in tudi tokrat je sedel v več delovnih telesih državnega zbora. Predsedoval je odboru za promet, bil podpredsednik mandatno-volilne komisije. Njegov strankarski kolega Janez Podobnik se ga je lani v nekrologu med drugim spomnil kot borca za pravično mejo s Hrvaško. Na občini pa o njegovem delu v parlamentu z lokalne perspektive pravijo: “S svojo angažiranostjo je želel predvsem dvigniti kakovost življenja ljudi v vaseh in na mestnih obrobjih.”

Že 35 let pomaga ljudem

Romano Tiselj pa je občina sklenila počastiti za njenih 35 let javnega delovanja v domačem mestu. Od leta 1982 je namreč članica postojnske krajevne skupnosti. “V svetu je vedno aktivno delovala, predvsem na socialnem področju,” piše v obrazložitvi priznanja. Pripisujejo ji sočutje do drugega in skrb zanj, “pozorna je do tistih, ki to pomoč res potrebujejo,” so zapisali na občini. Je tudi članica združenja Europa Donna in tako kot jo je prebolevanje raka dojke okrepilo, želi pomagati ženskam, ki jih prizadene ta bolezen, zlasti na Postojnskem in Pivškem. “Gospa Romana Tiselj je topla, iskrena in srčna oseba, takšno jo številni Postojnčani poznamo,” poudarjajo predlagatelji nagrade.

Tretje občinsko priznanje, imenovano Zlato priznanje, pa bo postojnski župan Igor Marentič drevi podelil ljubiteljem starodobnikov. Prislužili so si ga, ker po strokovni plati ohranjajo ta del avtomobilizma, z vsakoletnim mednarodnim srečanjem v domačem mestu pomagajo k promociji tako Postojne kot njenega podeželskega zaledja, pripomorejo pa tudi k ohranjanju tehnične dediščine.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano