Mrzel zrak se bo v soboto začel umikati

Občasna velikonočna nestanovitnost je bila po pričakovanjih znanilka nekoliko večje vremenske spremembe v tekočem tednu. Anticiklon nad Atlantikom se je, kot se včasih dogaja zlasti v zimskih mesecih, v začetku tedna povzpel do skrajnih severnih vzporednikov, po njegovem vzhodnem robu pa se proti večjemu delu Evrope spušča za ta čas zelo mrzel polarni zrak.

Večji del Evrope je zajel za ta čas mrzel severni zrak.
Večji del Evrope je zajel za ta čas mrzel severni zrak. 

PRIMORSKA > Prišlo je do občutne ohladitve, predhodnica je bila torkova hladna vremenska fronta, ki je prinesla padavine. Ob naglem spuščanju temperature, burji in povečani jakosti padavin je občasno snežilo tudi ponekod v nižjih predelih in na a nadmorski višini približno 600 metrov. O sneženju so poročali, denimo, tudi iz najvišjega naselja v Tržaški pokrajini, iz Gročane, o dežju, pomešanim s snegom, pa občasno tudi iz nekaterih drugih predelov Kraške planote.

Občutna ohladitev

Ohladitev je bila toliko bolj občutna, ker smo v zadnjem obdobju skoraj vseskozi beležili nadpovprečno visoke temperature. Živo srebro je v zadnjih tednih ponekod prehitevalo čas tudi za dober mesec ali več. Ne pozabimo, da je bilo v letošnjem aprilu celo nekaj priložnosti za poležavanje na plaži. Padec temperature pa nas je spet streznil.

Sprememba je bila občutna. Zaradi vremenskih razmer, ki so nas v minulih dneh ponekod spominjale kar na poletje, in zavajajočih visokih temperatur so mnogi že pospravili zimska oblačila in so bili zato nepripravljeni na ohladitev. Vremenska obremenitev je bila zato toliko večja.

Najnižje temperature po 20. februarju

Ozračje se je v primerjavi z nedavnim dogajanjem do včeraj v povprečju ohladilo za kakih osem stopinj Celzija, v primerjavi z minulimi temperaturnimi vrhunci pa za več kot deset stopinj Celzija. Radiosonda iz Rivolta v sosednji Furlaniji Julijski krajini je včeraj opolnoči na višini 1500 metrov v prostem ozračju namerila -1,3 stopinje Celzija, ničto izotermo pa na višini 1308 metrov. Temperatura je bila v višjih slojih za približno štiri stopinje Celzija nižja od dolgoletnega povprečja, ničta izoterma pa nižja za kakih 600 metrov. Kot kaže, bo radiosonda na isti višini danes in jutri namerila še kakšno stopinjo Celzija manj. Zelo verjetno bodo to najnižje vrednosti od 20. februarja, torej od časa, ko smo še bili v zimi.

Jutri zjutraj bo mrzlo

Mrzle bodo zlasti noči. Nočne temperature bodo danes, zlasti pa jutri, nižje od včerajšnjih. Kaže, da se bodo ponekod lahko spustile do okrog ledišča ali podenj. Veliko bo odvisno od smeri in jakosti vetra. Včeraj je tudi pri nas, kar ni ravno pogosto, prevladoval severni veter. Zato je bil zrak povečini suh in smo marsikje namerili le malo več kot 20-odstotno relativno vlago.

Ob spuščanju z alpskega grebena se je s severnikom zrak tudi nekoliko segreval, zato so bile temperature v primerjavi z višinskim dogajanjem kljub ohladitvi še kolikor toliko zmerne. Pričakujemo, da bo severni veter vsaj prehodno obrnil v burjo, ki bo nekoliko bolj nadležna. Ponoči pa bodo vetrovi oslabeli in bo jutrišnje jutro povečini bolj zatišno, zato bodo tudi temperature nižje. Višinski severni zrak se bo namreč v nocojšnji noči hitreje sesedal.

Do sobote veliko sonca

Do vključno sobote bo prevladoval anticiklon, medtem ko bo v nedeljo od severozahoda prešla naše kraje oslabljena vremenska fronta. Najhladnejši severni zrak se bo počasi umaknil.

Danes bo pretežno jasno in občasno vetrovno. Pihal bo severni veter ali šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo do približno 15 stopinj Celzija. Jutri bo še prevladovalo sončno vreme. Jutro bo za ta čas zelo mrzlo, razen ob morju bo temperatura ponekod lahko padla do okrog ledišča ali še niže. V soboto bo postopno nekaj več oblačnosti. V nedeljo bo delno jasno do spremenljivo oblačno, tu in tam ne gre povsem izključiti kakšne manjše plohe. V ponedeljek bo, kot kaže, še precej jasnine pred torkovim morebitnim poslabšanjem.

BRA


Najbolj brano