Dan Fabianijeve čipke v Štanjelu

Ob imenu Maks Fabiani večina pomisli na arhitekturo in urbanizem. Le malokdo pa ve, da je izdelal tudi vzorec za čipko, ki so jo leta 1922 podarili kraljici Jeleni Savojski ob obisku novopriključenega primorskega ozemlja. V Kulturnem društvu Kalunca si prizadevajo, da bi o tej čipki izvedela čim širša javnost, klekljarice in klekljarje pa vzpodbuditi, da bi začeli ustvarjati ta vzorec.

Prt, ki ga je italijanska kraljica prejela leta 1922, ni ohranjen. 
Na podlagi te fotografije pa so narisali vzorec. Skoraj sto let 
kasneje ga bodo v Štanjelu obudili.  Foto: Arhivska Fotografija
Prt, ki ga je italijanska kraljica prejela leta 1922, ni ohranjen. Na podlagi te fotografije pa so narisali vzorec. Skoraj sto let kasneje ga bodo v Štanjelu obudili.  Foto: Arhivska Fotografija

ŠTANJEL > Čeprav se je za prtom izgubila sled, ostala je le fotografija dekleta, ki je mojstrovino izročila kraljici Jeleni Savojski, je člane Kulturnega društva Kalunca zgodba pritegnila. Na njihovo pobudo je Rosita D'Ercoli narisala prt po vzoru Fabianijevega.

Zato so se odločili, da skupaj z Javnim zavodom Komenski Kras ob obletnici rojstva Maksa Fabianija pripravijo dan Fabianijeve čipke, na kateri bodo zgodbo predstavili širši javnosti.

V Štanjel so tako v soboto med 10. in 17. uro vabljeni vsi ljubitelji klekljanja, ki bi radi sodelovali pri skupnem klekljanju vzorca, ki ga je arhitekt narisal za kraljico.

Glavno dogajanje bo potekalo na grajskem dvorišču, a pestro bo po vsem Štanjelu. Obiskovalci si bodo lahko ogledali čipke in likovne izdelke učencev Osnovne šole Dutovlje, svoje čipke bodo predstavili tudi člani skupine Klinčki in kušinčki iz Kulturnega društva Kalunca. Poleg tega pripravljajo še razstavo o zgodovini čipkarskega tečaja Veliki Dol in razstavo vzorcev za klekljanje čipke z motivom krizantem.

V Štanjel pa prihajata še dve razstavi iz večjih čipkarskih središč. Društvo klekljaric idrijske čipke in študentje ljubljanske Naravoslovne tehniške fakultete bodo pripravili razstavo najstniških kreacij s sodobno idrijsko čipko in blazin. Iz Ljubljane prihaja tudi razstava Rastline Slovenije v čipkah. PEM


Najbolj brano