Cepljenje za nekatere kmalu morda brezplačno

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu morda kmalu ne bo več le cenejše (ko bodo proizvajalci želeli razprodati zaloge starih cepiv), temveč tudi brezplačno za triletne otroke in za odrasle med 45. in 50. letom. O tem bo 10. maja odločal Zdravstveni svet. Za zdaj je brezplačno le za vojake, gozdarje in še nekatere ogrožene poklicne skupine.

LJUBLJANA, PRIMORSKA > Potem ko so nižje cene cepiva proti klopnemu meningoencefalitisu privabile na cepljenje večje število občanov, smo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ki cepljenje priporoča, vprašali, ali je za še večjo odzivnost prebivalcev pristojnim predlagal, da bi postalo cepljenje cenejše s pomočjo subvencij ali v celoti brezplačno oziroma plačano iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Brezplačno za dve starostni skupini

Odgovorili so nam, da je inštitut že “v lanskem letu pripravil vlogo za širitev programa cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu (za odrasle in otroke) za Zdravstveni svet, s predlogom, da bi bilo osnovno cepljenje (trije odmerki) za otroke v starosti treh let in odrasle v starosti 45 do 50 let krito iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja.” Zakaj so izbrali ravno ti dve starostni skupini, ki sicer nista med najbolj ogroženimi, nam niso odgovorili.

Borelioza: vsako leto več tisoč obolenj

Klopi poleg klopnega meningoencefalitisa prenašajo še eno bolezen, lymsko boreliozo. Ta je v Sloveniji mnogo bolj razširjena kot prva, saj vsako leto prizadene več tisoč ljudi: v letu 2015 je prizadela 3742 oseb, leto prej 3890 in v letu 2013 kar 6938 oseb. Po podatkih NIJZ tudi ta bolezen najpogosteje napada osebe med 55. in 64. letom starosti, med najbolj prizadetimi regijami pa je bila predlani severna Primorska, širša koprska regija pa druga najmanj za ljubljansko. Cepiva zoper to bolezen ni.

Kot so nam včeraj pojasnili na ministrstvu za zdravje, je vlogo že obravnavala komisija za ocenjevanje vlog in “bo uvrščena na dnevni red naslednje seje Zdravstvenega sveta, ki bo predvidoma 10. maja letos”.

Inštitut za javno zdravje je predlog, kot so pojasnili, pripravil “na osnovi podatkov epidemiološkega spremljanja klopnega meningoencefalitisa, ki kažejo, da je obolevnost v Sloveniji ena izmed najvišjih v Evropi”.

V koprski enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so se marca odzvali na ponudbo cepiva proti klopnemu meningoencefalitisu po nižji ceni z rokom uporabe do septembra, pravi epidemiolog BorisKopilović: “Naročili smo ga v mejah običajne vsakoletne porabe v tem času. Pošlo nam je v dveh tednih. Odziv za cepljenje je bil v mejah vsakoletnega običajnega v tem času, so pa bili ljudje izjemno prijetno presenečeni nad ceno.” Za odraslega je ta namesto 34 znašala 17 evrov. Tudi novogoriška enota NIJZ je marca opravila nekaj cepljenj s cenejšim cepivom, cepivo po običajni ceni je ves čas na voljo. “Ko nekdo pokliče za datum, ga cepimo praviloma že isti, najkasneje pa naslednji teden. Ker cepimo po hitri shemi, posameznik doseže zaščito en mesec po začetnem cepljenju,” pojasnjuje vodja področja nalezljivih bolezni na novogoriški enoti NIJZ Mario Fafangel. Na severnem Primorskem se vsako leto na novo cepi en odstotek prebivalstva oziroma približno tisoč ljudi. JA, MM

Na Goriškem že dve leti brez obolelih

Lani je po še ne povsem potrjenih podatkih NIJZ v Sloveniji zbolelo 84 oseb, predlani 62 (najmanj v zadnjih 30 letih), leto prej 101. Največ, 373, jih je zbolelo leta 2006, kar je bila sploh najvišja številka v zadnjih desetih letih. Največ obolelih je bilo v letu 2015 v starostni skupini 55-64 let, sledila je skupina 65-74 let. Smrtnost med obolelimi je bila nizka, od leta 2011 dalje sta zaradi klopnega meningoencefalitisa umrli dve osebi, zadnji dve leti nobena.

Primorska ni med zelo ogroženimi regijami. Tako na Goriškem v letih 2014 in 2015 niso zabeležili niti enega obolelega. Na območju koprske območne enote NIJZ je v letih 2014 in 2015 za klopnim meningoencefalitisom zbolelo šest oseb.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano