Glasba kot dobra prijateljica

Resno, odgovorno, zanesljivo se 14-letna harmonikarica Vesna Pegan podaja na glasbeno pot, na kateri že osvaja pomembne nagrade. Odrasel pristop, predanost, zavzetost so njene vrline, s katerimi navdušuje tako sošolke in sošolce kot učitelje in vse, s katerimi prihaja v stik.

Še pred nekaj leti precej zadržana Vesna Pegan je postala 
odprta, zgovorna in radovedna.  Foto: Maksimiljana Ipavec
Še pred nekaj leti precej zadržana Vesna Pegan je postala odprta, zgovorna in radovedna.  Foto: Maksimiljana Ipavec

VITOVLJE NAD ŠEMPASOM > “Glasba je pomemben del mojega življenja. Je kot dobra prijateljica. Ko ti je hudo, te pomiri, ko si vesel, se smeje s teboj, in ničesar ne zahteva v zameno,” pravi Vesna Pegan, učenka harmonike v Glasbeni šoli Nova Gorica.

Na letošnjem 20. regijskem tekmovanju mladih glasbenikov Primorske je v 1. C kategoriji osvojila najvišje število točk in prejela prvo nagrado, na državnem tekmovanju Temsig pa si je priigrala 4. mesto in srebrno plaketo. Predtem je zlato priznanje dobila na regijskem tekmovanju učencev harmonike glasbenih šol Primorske leta 2013, drugo nagrado na 10. mednarodnem srečanju harmonikarjev v Beltincih leta 2014 in srebrno priznanje na Mednarodnem glasbenem tekmovanju ter festivalu solistov in komornih skupin Svirél.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. V tokratni istoimenski rubriki v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bo Vesna Pegan predstavila program, s katerim je na letošnjem regijskem tekmovanju osvojila zlato plaketo.

Še pred nekaj leti precej zadržana, sramežljiva, redkobesedna, skromna mladenka, ki se je najprej spogledovala z bobni, je postala odprto, zgovorno, radovedno, predvsem pa zelo zanesljivo dekle. “Glasbeno šolanje že od začetka jemlje zelo resno. Čeprav jo zanimajo številna področja in morava pogosto prestavljati pouk, da se lahko udeleži vseh tekmovanj in drugih dejavnosti, vedno z lahkoto vse uskladi. Zelo dobro se ujame tudi s sošolci, predvsem pri komorni igri. Tu pride najbolj do izraza njena zanesljivost, saj se kolegi nanjo lahko vedno zanesejo - tako v igranju kot tudi v povezovanju skupine. Čeprav jo včasih pred nastopi muči malce treme, deluje kot povezovalni član v vsaki skupini, v kateri se znajde. Z eno besedo: Vesna je učenka, kakršne si vsak učitelj želi,” pravi profesorica Jana Šatej.

Vesna dodaja, da so njeno glasbeno izobraževanje zaznamovali tudi profesorji Josipa Horvat in Dejan Vidovič, ki ji odkrivata čar orkestrske igre, ter Patricija Rutar Valič, ki ji je prebudila zanimanje za glasbeno teorijo. Letos se je prvič udeležila tudi mojstrskega tečaja pri srbskem profesorju Miljanu Bjeletiću, kjer je, kot pove, dobila veliko tehničnega znanja, pa tudi nasvetov, ki so ji prišli še kako prav. V nov svet glasbe sta jo popeljala komorna skupina in orkester: “Tu si pridobiš veliko prijateljev in osvojiš občutek, kaj pomeni dihati kot eno. Najlepše pa mi je, ko zaključiš z zadnjo skladbo in ti dvorana ploska in kar ne neha. Potem mora dirigent spet na oder, jaz pa dobim še dodatnih nekaj minut za uživanje v skladbi, ki se mi pretaka po žilah.”

Najbrž bi s podobnim navdušenjem, pripadnostjo in iskrico v očeh pripovedovala tudi o drugih interesnih področjih, ki jih ima kar precej. Živi namreč s ciljem, da bo vedno počela tisto, kar jo zares veseli. S tem mladostnim slogom je zelo prodorna in uspešna, pa naj svojo popolno zgodbo sestavlja s pomočjo posameznih skladb tako imenovane klasične glasbe ali ob poslušanju popevk. “Moja priljubljena zvrst je tudi pop glasba. V besedilih poskušam poiskati sebe ali nekaj, kar me posebej pritegne, in tako postane to pesem, ki lahko predstavlja tudi mene,” še pravi mlada novogoriška harmonikarica.

TATJANA GREGORIČ,

Radio Koper


Najbolj brano